Pagi-pagi buat kuih serabai untuk sarapan stress berat juga kan. Makan pula dengan kuah bagus. Fuh! Bertambah-tambah di buatnya.
Kuah serabai ni dibuat memakai tepung beras. Teksturnya pula lembut dan gebu. Sesuai di makan jika-jika periode je.
Bila isu terkini durian. Ada juga yang buat kuih ni dengan kuah bagus durian. Sedap tau! Korang yang tak pernah try lagi, kena cuba buat kuih ni kat rumah.
Baca juga: Cara Buat Serawa Durian Yang Bau Harum Semerbak, Sedap Cicah Roti!
Tak susah mana pun cara nak buatnya. Blend semua materi, perap sekejap dah boleh masak dalam teladan.
Untuk korang yang tak tahu, kuih serabai ni merupakan kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih ni akan di masak nipis sama mirip lempeng.
Jom ikuti resipi perkongsian dari Noor Rahim ini yang menerima lebih dari 3 ribu share di Facebook.
Resipi Kuih Serabai
Bahan-bahan yang dibutuhkan yakni :
Bahan untuk kuih serabai:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan nasi
1/2 cawan santan
2 sudu besar gula
1 sudu teh ragi @ yis
1 sudu teh garam
Bahan untuk kuah serabai :
Air 1 cawan
Gula melaka 2 ketul
Santan 1/2 cawan
Gula umum2 sudu
Garam secubit
1 sudu tepung beras campur air
Daun pandan untuk bacin
Cara memasak:
Kuih Serabai:
1. Mula-mula, kisar dan simpan adunan kurang 20 minit.
2. Sapu sedikit minyak dan letak 1 senduk tepung dan bakar atas api lebih kurang 3 minit.
3. Sampai semua gelembung masak dan balikkan sekejap.
4. Siap dan ketepikan.
Kuah Serabai:
1. Masak gula melaka sehingga cair. Masukkan pula daun pandan.
2. Tambah garam, gula, santan dan air tepung beras. Kacau hingga pekat.
3. Siap untuk dihidang!
Kuah kuih serabai ni di campur dengan santan dan gula melaka. Rasanya bukan je elok. Tapi, berlemak gitu. Kalau nak campur durian pun boleh ye. Lagi sedap! Kuih ni memang ramai penggemarnya. Lagi-lagi bila di campur durian.
Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar