Ingat lagi tak dua tahun lepas booming Mat Salleh jual nasi lemak RM3 dan sold out selepas 2 jam jualan?
Hah, kali ini dia tak kedekut ilmu untuk kongsi petua cara nak masak sambal tu lagi sedap tau!
Macam yang kita tahu, nasi lemak merupakan menu yang sungguh ikonik dari Malaysia.
Turut menjadi kegilaan turis yang datang ke Malaysia termasuk jejaka dari US ini sehingga mampu berguru buat nasi lemak dan memasarkan di sini.
Kongsi Tips Masak Sambal Supaya Lebih Sedap Lepas Laku Keras Jual Kat Sekolah
Dikenali sebagai Michael White, beliau sudah mendirikan rumah tangga bersama seorang wanita Malaysia, beliau sudah berhijrah ke sini sambil membuka sebuah restoran.
White mula mendapat idea untuk menjual Nasi Lemak dikala restorannya sedang diubah suai. Memakan waktu beberapa bulan dan ingin mengisi waktu yang lapang, dia telah tergerak untuk memasarkan hidangan popular itu dengan membuka sebuah gerai kecil di hadapan pintu masuk TTDI Park, Kuala Lumpur.
Ini Teknik Masak Sambal Sedap
White tidak keberatan untuk kongsi rahsia menawarkan sambal nasi lemak yang cukup lezat. Menurutnya, selain ramuan yang digunakan, teknik juga memainkan peranan yang penting.
Menggunakan air panas untuk merendam cili kering, White kemudian menasihatkan untuk simpankan air tersebut untuk diguna kemudian.
Selalunya orang ramai akan mencampakkan air itu namun dia boleh dipakai bagi menyedapkan lagi sambal.
Selepas itu, dia juga turut kongsikan bahawa beliau turut menyertakan dua rempah tambahan tapi hal itu dirahsiakan.
Nasi Lemak ini sangat unik dan sedap. Tak sangka Mat Salleh pun dapat menjualnya sehingga laku keras sebegitu. Dua jam pun terus habis, agaknya memang sedap dan memiliki rasa yang autentik.
Agak-agak apa lagi 2 materi esktra yang ia kata rahsia tu? Jeng jeng jeng
Sumber: Massesmy
Baca juga: Wanita Kongsi Rahsia Warna Sambal Nasi Lemak Gelap & Tak Cair, Boleh ‘Cubit’ Bila Makan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar