Kiat Buat Cekodok Pisang Rangup Krup Krap, Lembut Di Dalam

cekodok pisang rangup


Kalau ada pisang lebih kat rumah, jom cuba buat cekodok pisang rangup ni untuk sarapan pagi. Guna materi mudah je nak buat. Perut pun kenyang!


Ada kiat nak buat cekodok pisang yang sedap iaitu jangan kisar bahan-bahan yang dipakai, cukup cuma gaul rata saja! Nak tahu cara lengkap? Jom lihat resipi di bawah.


Baca juga: Resipi Bakwan Yang Praktis, Kena Ikut Teknik Ini Baru Lagi Super Rangup


RESIPI CEKODOK PISANG RANGUP


Bahan-materi:



  • 10 biji pisang dilenyek (saiz macam dalam gambar. Kalau buah pisang yang besar kurangkan ye)

  • 2 sb Planta

  • 4 sb gula pasir

  • 1 sk soda bikarbonat

  • 1sk baking powder

  • 1sk garam

  • 2 cawan lebih sikit tepung gandum


Cara-cara:



  1. Satukan semua bahab-materi di atas kecuali tepung gandum.

  2. Gaul sebati sahaja, jangan blend nanti tak sedap.

  3. Kemudian masukkan tepugn gandum dan gaul rata.

  4. Perap sekejap selama 30 minit.

  5. Kemudian sedia untuk digoreng dalam minyak panas menggunakan api sederhana.


Selamat mencuba!



Kredit: Noriza Awang Hamat


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard