Praktis je nak buat tauhu telur homemade. Pelbagai menu boleh dimasak dengan memakai tauhu telur ni. Boleh dimasak sup, dijadikan inti dumpling atau diolah bersama sayur pun sedap.
Tauhu ini sangat gampang didapati di pasaraya, tetapi dia juga sangat mudah untuk disediakan sendiri di rumah. Malah rasanya juga lebih sedap dan dijamin bersih serta halal. Saudari Zaimah Zakaria ada berkongsikan cara-caranya di bawah, jom cuba!
Cara Buat Tauhu Telur Homemade
Bahan-bahan:
- 5 biji telur gred A
- 225 ml air soya
- 1/2 sudu kecil garam
- Plastik aiskrim
Cara-cara:
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Masukkan garam.
2. Kemudian tuangkan air soya dan semrawut sebati.
3. Kemudian tapiskan ke dalam mangkuk lain untuk mengasingkan buih-buihnya.
4. Masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas.
5. Panaskan air dalam periuk, jangan sampai mendidih.
6. Masukkan tauhu tadi, masak selama 30 minit memakai api perlahan.
7. Bila dah bertukar warna, tandanya dah masak. Angkat tauhu dan sejukkan.
8. Sejukkan dahulu gres sedia untuk dipotong.
9. Bila hendak digoreng, tabur dan salut serpihan tauhu dengan sedikit tepung jagung.
10. Goreng dalam minyak sehingga keperangan.
11. Sedia untuk diolah dan dipakai dalam pelbagai jenis hidangan.
Kredit: Zaimah Zakaria
Tidak ada komentar:
Posting Komentar