Cara Masak Chicken Peratal Yang Mudah Tapi Sedap

chicken peratal


Ringkas tetapi sedap! Itulah gambaran bagi resipi chicken peratal yang dikongsi oleh Sheena Supramaniam. Tengok warna masakan itu sahaja telah mampu merasai keenakan rasanya.


Resipi yang patut dicuba kerana dia cepat dan mudah. Boleh buat hidangan Chicken Perattal untuk makan tengah hari nanti.


Resipi Chicken Peratal


Bahan-bahan:



  • Ayam – diiris kecil

  • Sebiji tomato

  • Daun kari sikit

  • Daun ketumbar (pilihan, tiada pun takpa)

  • 5 biji bawang kecil

  • 5 ulas bawang putih

  • 2 halia saiz ibu jari

  • 1 batang kayu cantik

  • 5 buah pelaga

  • 2 bunga lawang

  • ½ sudu besar jintan bagus

  • 2 ½ sudu besar serbuk cili

  • 2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging

  • 1 ½ sudu kecil serbuk kunyit

  • Garam


Cara penyediaan:


1. Kisar bawang merah kecil, bawang putih dan halia.



2. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak kelapa dan masukkan buah pelaga, bunga lawang dan jintan cantik. Masukkan juga daun kari.



3. Selepas itu, masukkan materi yang telah dikisar tadi.



4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.



5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam dan 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.



6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.



7. Masukkan 2 1/2 sudu besar serbuk cili dan 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.



8. Kacau sebati dan masukkan garam. Biar ayam masak dalam api sederhana. Kacau sekali sekala. Jika terlalu kering, boleh tambah air sedikit.



9. Masukkan daun ketumbar. Kacau sebati dan biar masak dalam 5 minit lagi.


chicken peratal


10.Siap! Boleh makan dengan nasi panas, capatti, thosai, idly, roti canai, lemang, ketupat. Semua boleh.


chicken peratal


Kredit resipi & foto: Sheena Perattal Via Rasa


Baca juga: Resipi Gulai Lemak Ikan Kering Kelantan, Sedap Tak Terkata





Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard