Sedapnya Puding Laici 1 Layer, Resipi Dahulu-Dulu Imbau Zaman 90An

puding laici 1 layer


Seorang pengguna Facebook, Muhammad Ali ada berkongsikan cara menciptakan puding laici 1 layer hasil resipi dari ibu ia.


Difahamkan puding laici seperti ini mengimbau zaman 90an. Mungkin mak-mak pada zaman itu sungguh suka buat puding sebegini.


Resepi ni sangat-sangat gampang, satu layer sahaja, boleh buat dalam kuantiti yang banyak alasannya confirm tak cukup.


Resipi Puding Laici 1 Layer


puding laici 1 layer


Bahan-materi:



  • 12 gram agar-biar tali (Agar2 tali ni manis tau sebab beliau stabil elok dan tak terlalu lembik)

  • 6 cawan air (1 cawan air : 250ml)

  • 1 tin laici

  • 1 tin susu cair

  • 1 cawan gula

  • 3 biji telur gred B  bila gred A pakai 2 biji je)

  • 2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air

  • 1 sudu kecil essen vanila

  • 1 sudu kecil garam


Cara-cara:



  1. Basuh dahulu supaya-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram supaya – semoga tali. Biarkan dalam 5-6minit atau hingga mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.


  2. Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil berantakan.


  3. Bila dah larut, masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah beliau dahulu. Kacau sebati.


  4. Sementara itu pecahkan 3 biji telur, berantakan sebati dan masukkan bersama sama 1 tin susu cair.


  5. Masukkan 1 sudu kecil essen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau supaya sebati. Ketepikan.


  6. Dalam bekas yang lain , masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bareng - sama 3 sudu makan air. Kacau sebati dan masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi.


  7. Kacau sebati dan masukkan kedalam air semoga-biar.


  8. Kacau perlahan2 selama 6-8 minit pada api yang perlahan.


  9. Dah mendidih masukkan buah laici tadi semrawut dalam 10 saat je kemudian tutup api. Masukkan kedalam contoh / loyang.




  10. Masa mendidih tu masukkan laici tadi. Kacau jap dalam 10 dikala terus tutup api.

    puding laici 1 layer





  11. Masukkan kedalam contoh atau loyang.






  12. Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan diluar dulu selama 40 minit gres masukkan dalam peti dan sejukkan selama 3 jam.

  13. Bila dah sejuk, boleh potong dan makan. Selamat mencuba!

    puding laici 1 layer



Kredit: Muhammad Ali


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard