Kuih Onde-Onde Bunga Telang, Nampak ‘Rare’ Sikit Buat Di Rumah

onde-onde


Bosan juga jikalau senantiasa makan kuih onde-onde warna hijau. Bila jumpa onde-onde warna biru ni, teruja pula rasa nak buat. Jom la kita follow resepi onde-onde bunga telang ni di sini.


Kenapa panggil bunga telang? Ha! Warna onde-onde ni bantu-membantu terhasil dari air rebusan bunga telang. Bunga telang ni bahu-membahu banyak keuntungannya.


Antara khasiat air rebusan bunga telang yakni memajukan kewanitaan, mengecutkan nanah, ubat tak bisa tidur, batuk, sebagai detox dan macam-macam lagi.


Baca juga: Resipi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi


Warna kuih ni menarik sungguh! Bila dah siap nak uli dengan kelapa parut memang lagi anggun balasannya.


Rasa tak nak makan pun ada! Mudah je nak buat, sama macam onde-onde biasa yang korang letak pewarna atau air pandan tu.


Kalau nak tahu lebih lanjut macam mana kuih onde-onde bunga telang ni di buat, apa kata korang follow resepi yang dikongsikan oleh Siti Khairun Nur Akmal ni.


Resipi Kuih Obde-Onde Bunga Telang


Bahan-bahan:






  • 2 cawan tepung pulut

  • 4 sudu besar tepung beras

  • 30+ kuntum Bunga Telang (rebus bunga & tapis ambil air sahaja & sejukkan)

  • Gula melaka (diiris kecil)

  • 1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)

  • Sedikit garam (gaul dengan kelapa parut)

  • Sedikit air kapur

  • 3 helai daun pandan (disimpul)


Cara membuatnya:


1. Kukus sebentar kelapa parut agar tahan lebih lama. Kemudian, gaulkan sedikit garam.


2. Bancuh tepung pulut, tepung beras dengan air bunga telang dan air kapur.


3. Gaul bertahap hinga adunan tidak menempel di tangan.


4. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang diiris kecil di tengah adunan.


5. Tutup adunan kemas dan bulatkan sehingga sekata.


6. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih bareng dengan daun pandan yang sudah disimpul.


7. Masukkan bebola tepung tadi, dan sederhanakan api.


8. Apabila bebola sudah timbul di permukaan air, boleh angkat dan toskan.


9. Gaul bareng kelapa parut ketika masih panas. Onde-onde bunga telang siap untuk dihidang.


Selamat mencuba.





Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard