Sup Kaki Ayam Ala Thai, Cara Gampang & Sedap

sup kaki ayam


Ada tak penggemar sup kaki ayam kat sini. Kaki ayam ni banyak keuntungannya. Elok juga jika sekali sekala nak makan.


Apa kata hari ni korang follow cara gampang buat sup kaki ayam ala Thai. Ubah selera sikit, asyik masak cara kita je.


Mudah je nak buat lauk ni. Kaki ayam ni lebih sedap di masak sup. Bila di masak sup, korang akan dapat rasa makan kaki ayam yang lembut dan bergel.


Kaki ayam ni kaya dengan kolegan tau. Memang rugi kalau korang geli nak makan.


Baca juga: Resipi DIY Stok Rempah Sup, Jimat Masa, Praktis & Tahan Lama


Kolegan ni akan mengembangkan kulit kita lebih anjal dan cantik. Daripada pakai kolegan yang beli kat luar tu, cantik makan kuliner yang mempunyai sumber-sumber kolegan macam ni. Kaki ayam ni memang sedap ye.


Resipi sup kaki ayam ala Thai ni sudah di kongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Leeina Qaliena. Jom kita tengok resipi beliau.


Resipi Sup Kaki Ayam Ala Thai



Bahan menumis:



  • 3 ulas bawang merah (dihiris nipis)

  • 3 ulas bawang putih (dihiris nipis)

  • 2 inci halia (dihiris nipis)

  • 1 kuntum bunga lawang

  • 1 inci kulit kayu anggun

  • 2 biji buah pelaga


Bahan lain:



  • 500gm kaki ayam

  • 7 Ulas bawang putih (dibelah dua)

  • 1 ketul halia saiz sederhana (diketuk sedikit)

  • 2biji Ubi kentang (dibelah 4)

  • 1biji Lobak merah(dipotong ikut suka)

  • 1 pack Cendawan (dicarik2)

  • 2 biji Tomato (dibelah 4)

  • 2 biji Bawang besar (dibelah 4)

  • 10 biji cili Thai (diketuk-ketuk)

  • 4 helai daun limau purut muda

  • 2 biji limau kasturi/ 1 biji limau nipis

  • 1 sdb rempah sup/ rempah kurma

  • Garam secukup rasa

  • Ajinomoto (jikalau suka)

  • Maggi cukup rasa


Cara mengolah makanan:


1. Kaki ayam dicuci bersih dan direbus bareng halia yang diketuk dan bawang putih yang dibelah dua. Rebus sampai kaki ayam lembut.


2. Setelah kaki ayam lembut masukkan ubi kentang. Rebus lagi hingga ubi kntang lembut.


3. Dalam periuk yang lain masukkan bahan tumis. Dan tumis hingga kekuningan dan anyir.


4. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau sampai pecah minyak.


5. Kemudian, tuangkan kaki ayam dan kentang yang direbus tadi kedalam bahan tumisan.


6. Masukkan garam, serbuk perasa, perahan limau nipis /limau kasturi.


7. Bila nampak dah mendidih masukkan cendawan, tomato, bawang besar dan cili padi. Kacau dan semoga saat itu juga.


8. Sayur-sayar tu terpulang ikut kesukaan masing-masing ye.


9. Bila sudah masak padamkan api dan masukkan hirisan daun ketumbar. Siap untuk dihidang.




Simple dan mudah sungguh nak masak sup kaki ayam ni! Nak buat hari-hari pun tak jenuh. Sedap sungguh! Tips nak bersihkan kaki ayam ni mudah je.


Cuci dengan air bersih yang mengalir. Kemudian, potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk hilangkan bahagian kaki yang nampak kotor dan menjijikkan.


Selamat mencuba.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard