Kerabu Kerang Ala Thai, Sedap Sampai Kecur Air Liur Dibuatnya!

kerabu kerang


Ada tak penggemar kerabu kerang kat sini? Kerang ni banyak manfaatnya untuk badan tubuh kita tau. Boleh di hidang dengan pelbagai cara.


Jom kita follow resepi kerabu kerang ala Thai yang paling sedap. Praktis sangat cara penyediaannya. Memang tak rugi korang cuba!


Sekali pandang gambar dah kecur liur dibuatnya! Nampak sedap sungguh. Balance dengan semua rasa pedas, masam, cantik dan masin.


Baca juga: Cara Mudah Bersihkan Kerang Guna Air Sejuk & Garam Saja, Lagi Bersih Dari Guna Berus!


Sedap di makan ratah begitu je dan sesuai juga di makan dengan nasi. Bahan-bahan yang digunakan dalam penyediaan kerabu kerang ini juga tak terlampau banyak dan gampang di perolehi.


Resepi kerabu kerang Thai ni telah di kongsikan oleh Fia Sofia. Memang ramai penggemarnya sebab resepi ni mendapat 3.3k share di Facebook.


Resipi Kerabu Kerang Ala Thai


Bahan-bahan:



1 kg kerang

1 sudu kecil garam

3 sudu besar gula kabung

2 sudu besar sos ikan

3 sudu besar air asam jawa

4 biji limau nipis

3 tomato (dipotong)

1 btg carrot (di potong halus memanjang )

2 ulas bawang merah (dihiris nipis)

5 biji cili api (ditumbuk)

1 sudu teh serbuk perasa


Cara-cara membuatnya:


1. Basuh dan rebus kerang dengan 1 sudu kecil garam.

2. Buang air rebusan kerang dan segera letak ais atau air sejuk dari peti ais untuk elakkan kerang jadi kecut. Itupun antara kiat untuk kerang nampak segar. Buang sebelah cengkerang dan gunakan sebelah lagi yang ada isi untuk dibentuk kerabu.

3. Satukan air asam jawa, cili api yang ditumbuk, sos ikan, tomato, serbuk perasa dan air gula kabung dalam bekas yang tepat.

4. Gaulkan bersama kerang sehingga mesra.

5. Akhir sekali perahkan limau kasturi. Campurkan sekali kulit limau, bawang merah, carrot, daun ketumbar dan gaul sampai sebati.

6. Siap dan sedia untuk dirasakan.





Ada yang kata, kerang ni juga membantu dalam proses penurunan berat badan tau. Sesuai untuk korang yang tengah amalkan pembatasan makanan .


Nak mudah makan kerang ni, korang buka siÄ…p-siÄ…p dan buang sebelah cengkerang yang tidak menempel isi. Takde lah gaduh nak membuka dan makan nanti.


Selamat mencuba!




Sumber: Fia Sofia

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard