Tak kira apa saja jenis masakan yang menggunakan ikan merah niscaya diminati ramai. Seperti lauk ikan merah masak lemak cili api ini juga ada penggemarnya yang tersendiri.
Makan dengan nasi putih panas, memang terangkat dibuatnya!
Kebiasaannya kepala ikan merah akan diolah sup untuk melegakan badan. Tapi untuk diolah lemak cili api pula, ikan merah akan digoreng telebih dahulu sebelum dimasak dengan lemak cili api.
Baca juga: Ikan Merah Goreng Rangup dengan Sup
Ikutkan resepi asal negeri sembilan masak lemak cili api tidak menggunakan bawang dalam kuliner.
Tetapi untuk resepi kali ini, bahan asas dalam kuliner mirip bawang amat dibutuhkan dalam penyediaannya.
Resepi ikan merah masak lemak cili api ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna facebook iaitu Junainah Borhan.
Kepada mereka yang terasa nak masak ikan merah masak cili api yang padu boleh follow resepi ini. Confirm puas hati!
Resipi Ikan Merah Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
- 3 ketul ikan merah (digoreng)
- 2 batang serai (diketuk)
- 3 biji cili besar *
- 5-6 biji cili padi *
- 5 biji bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 1/2 inci lengkuas &
- 1 kotak santan
- 2 sudu kicap
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos cili
- 1 biji tomato (diiris)
- 5 batang bendi (dipotong ikut citarasa)
Cara membuatnya:
1. Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat, tos dan ketepikan dahulu.
2. Kisar kesemua bahan bertanda * dan tumis ke dalam kuali tanpa minyak hingga kering. Masukkan serai, sedikit air dan santan.
3. Kemudian, masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau hingga sebati. Perasakan ia dengan garam seperlunya.
4. Masukkan bendi dan biarkan seketika. Kemudian, masukkkan ikan yang digoreng tadi. Akhir sekali, masukkan tomato. Siap untuk di makan.
Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar