Jom Buat Mini Vietnamese Roll, Buat Kecil Macam Ni Tak Muak & Bahagia Nak ‘Ngap’

mini vietnamese roll


Pasti ramai yang dah umummakan Vietnamese Roll kan? Kali ini jom cuba buat Mini Vietnamese Roll pula.


Kalau buat yang model kecil ini, lambat sikit muak. Nak makan pun senang, sekali ngap je. Jom cuba!


Cara Buat Mini Vietnamese Roll


Bahan-materi:



  • Pembalut popia Vietnam atau Vietnam Rice Paper (aku beli bersaiz kecil di Lotus)


Bahan-materi inti:



  • Suhun yang direbus dan tos

  • Seberapa tangkai pucuk daun ketumbar

  • Timun Jepun potong sederhana

  • Lobak Merah potong sederhana

  • Daun salad dicuci higienis dan tos

  • Filamen ketam (potong dua. Nak guna udang boleh atau isi ayam pun sedap)


Cara-cara:



  1. Celup kulit popia Vietnam ke dalam air. Kemudian tebar di atas pinggan untuk isi satu persatu inti.

  2. Susun serba sedikit bahan-bahan ke atas kulit kulit popia Vietnam. Kemudian gulung rapi.

    mini vietnamese roll



Bahan-materi sos:



  • Sos Thai jenama Kimball

  • 4 sudu besar sos Thai

  • 2 sudu air panas

  • 2 sudu sos ikan

  • Hirisan daun ketumbar

  • Biji bijan


Cara-cara membuat sos:



  1. Sos saya guna sos Thai sedia ada jenama Kimball. Kemudiam tambahkan bahan-materi lain.

  2. Kacau sebati dan sedia untuk dihidang.


  3. Sediah disantap dengan vietnam roll yang sudah digulung tadi.

    mini vietnamese roll



Kredit: Zurina Zulkefli


Baca juga:



Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard