Sambal Sotong Campur Petai, Ikut Resipi Opah Min

sambal sotong


Kalau ada sotong bersahabat rumah, memang wajib masak sambal sotong petai ini. Bukan apa, dah memang jadi lauk kegemaraan keluarga min.


Bestnya sambal sotong ni bukan sesuai makan dengan nasi putih je tau. jika buat nasi lemak pagi-pagi tu pun sedap dan bertambah makannya. Buat sambal tu sudah pasti kena masukkan sedikit petai barulah awesome!


Baca juga: Cara Cuci Sotong Supaya Kekal Pejal & Tak Berair, Tak Perlu Rebus Lagi Sebelum Masak


Menurut resepi yang min nak kongsikan ni, katanya sambal sotong yang anggun kalau mana sambalnya tidak berair dan sambal mencakup semua sotong. Dan untuk hasilkan sambal sotong yang sebegitu, ada Teknik dan caranya tersendiri.


Resipi Sambal Sotong Petai


Bahan-materi:






  • 15 tangkai cili kering

  • 2 labu bawang besar ( belah 4)

  • 3-4 ulas bawang putih

  • Sedikit minyak masak

  • 4-5 ekor sotong

  • Sedikit tepung gandum

  • 2 sudu besar gula

  • 1 cawan air

  • Sediki garam

  • 15 mata petai ( ikut suka boleh letak lebih)

  • 1 biji bawang holland ( hiris)

  • Serbuk perencah

  • 1 sudu besar asam jawa (bancuh)


Cara mengolah makanan:


1. Mula-mula sekali, rebus cili kering bagi lembut. Kemudian, kisar bersama bawang besar dan bawang putih. Jangan gunakan air, namun kisar dengan minyak sampai hancur.


2. Basuh sotong, potong bentuk bundar yang kita kehendaki. Basuh dengan tepung gandum. Kemudian toskan sekejap.


3. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan materi kisar tadi dan juga gula. Masak hingga gula larut dan pecah minyak. Pastikan sambal bertukar warna jadi maroon.


4. Sementara tu, didihkan secawan air dan masukkan sedikit garam. Celur sotong dalam 2 minit terus angkat dan toskan.


5. Bila sambal dah bertukar warna jadi maroon, masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau hingga rasa dah sekata.


6. Bila rasa dah ngam boleh masukkan sotong, petai dan juga bawang holland. Gaul dan masak selama 3 minit sahaja lebih kurang.


7. Akhir sekali, masukkan air asam jawa. Kacau sekata semoga materi-materi sekata. Siap untuk dihidang.





Fuuh! Serious nampak berselera pulak bila tengok lauk sotong dengan petai menghijau dalam gambar ni. Nak tukarkan kepada udang juga boleh. Pasti rasanya sedap dan cantik!


Bila tengok cara masak sotong sambal ni, berbeza tak dengan cara yang umum kita buat? Jika berbeza, nanti nak buat boleh cuba buat cara opah min punya resipi.


Selamat mencuba.




Kredit gambar: Yayar B. Awang Noh


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard