Jom Masak ‘Mee Udang Penang Mari’ Ikut Resipi Mak, Sedap Tak Terkata!

mee udang


Teringin nak makan Mee Udang yang sedap?  Saudara Muhsein Muh ada kongsikan resipi Mee Udang Periuk dari Penang hasil resipi dari ibunya.


Resipi ringkas sahaja namun lihatlah kuahnya, sungguh membuka selera. Sesuai untuk menu 6-8 orang. Jom cuba!


Resipi Mee Udang Periuk Penang


Bahan-bahan:



  • 1 genggam cili kering

  • 2 biji ubi keledek merah – rebus terlebih dahulu

  • 2 biji ubi kentang – rebus apalagi dahulu

  • 1/2 genggam kacang tanah

  • Udang segar secukupnya – untuk kisar dan dimasukkan ke dalam kuah

  • 1 biji bawang merah besar – kisar halus

  • 3 ulas bawang putih – kisar halus

  • Sos tiram secukupnya

  • 1 tangkai daun sup

  • 1 biji tomato

  • Garam, gula dan perasa seperlunya


Bahan-materi lain:



  • 1 paket mi kuning

  • Tauhu – digoreng

  • Bawang goreng

  • Tauge dan telur rebus

  • Limau kasturi


Cara mengolah masakan:



  1. Kisar cili kering bareng isi udang dengan seperlunya. Jika mahu kisar udang bareng kulit dan kepalanya, kisar secara berasingan, tapis dan barulah diaduk bareng kisaran cili.

  2. Seterusnya kisar pula ubi keledek merah, ubi kentang dan juga kacang tanah.

  3. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah dan bawang putih sampai bau.

  4. Masukkan kesemua bahan-materi kisar dan juga air. Sebatikan.

  5. Bila kuah mula mendidih, masukkan sos tiram, daun sup dan hirisan tomato. Masak lagi sampai sekata.

  6. Perasakan dengan garam, gula dan juga perasa dengan secukupnya.

  7. Akhir sekali, masukkan udang. Biar sampai udang masak sepenuhnya.


  8. Angkat kuah dan hidangkan bareng mi dan juga materi-materi sampingan lainnya.



Kredit: Muhsien Muh


Baca juga: Tips Buat Roti Goreng Sardin Yang ‘Rangup’, Kena Perah Sedikit Asam Limau


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard