Pernah cuba Jagung Cheese Susu? Kalau bagi anak-naak makan, confirm terus jadi snek kegemaran gres.
Biasanya bila beli di luar, penjual akan letakkan dalam cup. Untuk buat resipi ini, anda kena guna susu pekat bagus dan susu cair dan keju slice.
Jagung pulak, kena guna jagung tongkol, barulah beliau empuk dan harmonis dengan materi lain nanti.
Baca juga: Jagung Liat & Kecut? Ini 7 ‘Rahsia’ Rebus Sedap Yang Penjual Selalu Pakai
Resipi ini sudah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Nadzirah Ismail.
Jom kita cuba buat.
Resipi Jagung Cheese Susu Viral
Bahan-bahan:
- Jagung
- 1 sudu marjerin/ planta
- 1 tin susu cair
- 1 mangkuk kecil susu pekat
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan air masak
- Cheese slice (ikut suka lagi banyak lagi sedap)
Cara-cara membuatnya:
1. Cairkan majerin atau planta dan masukkan susu cair.
2. Perasakan dengan garam dan letak sedikit susu pekat yang diaduk dengan air masak.
3. Biar mendidih dan masukkan jagung. Masak sampai jagung empuk.
4. Tutup api dan letak cheese atas jagung.
5. Siap untuk dihidang terhadap semua.
Mudah je kan! Tak renyah pun. Korang kena letak air dalam susu pekat tu. Takut teksture kuah cheese nanti terlalu pekat.
Biarkan sampai jagung empuk baru korang letak cheese. Cheese ni cepat cair. So, kena letak akhir sekali.
Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar