Perempuan Ini Kongsi Resipi Char Kuetiau Kerang, Sedap Macam Bersahabat Kedai

Char Kuetiau



Kalau malam tak rasa nak makan nasi, boleh cuba buat char kuetiau yang sedap dan awesome ni!


Bahan-bahan yang dipakai untuk buat Char Kuetiau ni memang yang ada bersahabat dapur je. Jadi mudah kalau nak buat.


Sebenarnya nak buat char kuetiau ni sukar tau. Kalau makan di kedai pun jarang nak boleh jumpa yang sedap.


Baca juga: Resipi Char Kuey Teow Penang Sedap & Mudah


Ada yang cair sungguh lah, ada yang rasa payau lah, ada yang wangi hanyur telur lah. Boleh buat kita hilang selera tau!


Sebab tu, bila dah jumpa satu daerah kedai yang sedap memang akan repeat je lah kedai yang sama.


Perkongsian resepi daripada Suisan Aliezasha ni berjaya buat penggemar char kuetiau untuk merasai air tangan sendiri.


Bila ramai nak makan, buat lah sendiri. Tapi jika yang rasa nak makan tu kita je, lebih baik dekat kedai favourite tu. Lagi sedap!


Resipi Char Kuetiau Kerang



Bahan kisar:



  • Bawang besar

  • Cili Kering





Bahan mengolah makanan:



  • 1 paket Kuetiau

  • 1 ulas bawang putih

  • 1 sudu Cili sos

  • 5 sudu Kicap cantik

  • 1 sudu Kicap pekat

  • 1 sudu Sos tiram

  • Taugeh dan kucai

  • Telur

  • Kerang

  • Udang (rebus dan airnya disimpan)


Cara mengolah masakan:


1. Mula-mula, bersihkan kerang dan rebus sehingga masak. Tos dan ketepikan.


2. Rebus pula udang sekejap dan air udang disimpan untuk guna masak char kuetiau.


3. Kemudian, panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Minyak lebih pun tak apa untuk elak mi nya jadi kembang.


4. Seterusnya, tumis bawang putih, masukkan udang, cili kisar, sos cili, sos tiram kicap pekat, dan juga kicap anggun.


5. Kacau seketika, masukkan air rebusan udang. Pecahkan telur dan semrawut laju-laju. Akhir sekali masukkan kuetiau, taugeh kucai, dan kerang. Kacau dalam 10 saat macam tu, boleh terus tutup api.




Tip aksesori:



  • Nak masak char kuetiau ni kena gunakan api yang besar tau. Dan masak ia sangat sekejap. Jika barang semua dah sedia, tinggal campak-campakkan sahaja. Kerja lebih gampang dan lebih sedap rasanya!

  • Paling sedap, buat char kuetiau ni tak boleh buat banyak-banyak sekali gus. Syarat dia buat satu persatu. Baru menjadi!




Dah siap, suguhkan dalam pinggan bujur atau pinggan besar macam erat kedai. Perghh! Memang layanz!


Selamat mencuba.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard