Resipi Kek Coklat Moist, Guna Bekas Kecil Comel Macam Ni Sesuai Untuk Niaga

kek coklat moist


Dah ramai yang jual kek coklat moist dalam bekas kecil comel macam ni. Kalian pun boleh cuba buat juga jikalau ada yang mahu mula berniaga.


Nak buat untuk makan sendiri pun boleh, puas hati sekali buat dapat banyak. Boleh kongsi dengan jiran tetangga.


Ikut saja langkah demi langkah cara membuatnya yang dikongsi oleh Nasriah Ramli di bawah. Selamat mencuba ya!


Cara Buat Kek Coklat Moist


Bahan-materi A:



  • Gula halus 1 cawan

  • Serbuk koko 1 cawan

  • Susu cair 1 cawan

  • Minyak masak (WAJIB ADA) 1 cawan

  • Susu pekat elok 1/2 cawan


(Satukan semua materi A. Masak atas api kecil sampai larut)



Bahan-bahan B:



  • Tepung gandum 1 cawan

  • Soda bikarbonat 1 sudu teh

  • Baking powder 1 sudu teh


(Satukan bahan B. Ayakkan)


Bahan C:



  • 3 biji telur

  • 1 sudu teh esen vanilla


(Masukkan ke dalam blender. Kisar hingga putih)


Cara Memasak:



  1. Masukkan materi A ke dalam bahan B.

  2. Kemudian masukkan bahan C. Guna pemukul(whisk) sahaja dan bancuh sehingga sebati dan tiada ketulan tepung.

  3. Panaskan pengukus, tuang adunan di dalam bekas kecil mirip dalam gambar dan kukus selama 15 minit. Angkat dan sejukkan apalagi dahulu.


Resepi Topping Coklat:


Bahan-materi:



  • Serbuk koko 1 cawan

  • 1 cawan minyak ( masak/jagung/sayur)

  • Ssusu pekat 1 cawan

  • 1/2 cawan susu cair


Cara-cara:



  1. Satukan semua bahan dan masak dengan memakai teknik double-boiler. Masak sampai larut dan tidak berketul.

  2. Angkat dan biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas kek.

  3. Tabur coklat rice untuk dekorasi.

  4. Sedia untuk dicicipi.kek coklat moist


Kredit: Nasriah Ramli


Baca juga: Kek Pisang Kukus Gebu Gebas, Rugi Tak Ikut Cara Mudah Dekat Sini


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard