Kadang-kadang jenuh juga asyik buat cucur pisang atau cucur udang kan? Kali ini apa kata jom cuba buat cucur ketam crispy ni pula.
Bahan utama yang perlu ada adalah isi ketam atau crab stick. Cicah dengan sos serius sedap! Makan panas-panas lagi umphh.
Bahan-materi lain yang dipakai juga gampang saja. Boleh jadi juadah minum petang sambil pekena teh’o panas.
Baca juga: Resipi Kuih Kaswi ‘Legend’, Harum Semerbak & Lembut Elok Bila Dimakan
RESIPI CUCUR KETAM CRISPY
Bahan-bahan:
- 500g tepung gandum
- 250g/1paket fillet ketam (dipotong lebih kurang 1inci)
- 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
- 100g taugeh
- 100g karrot (disagat)
- 50g daun kucai
- 2 cawan air
- 1 1⁄2 tsp baking powder
- Garam
- Gula
- Secukup rasa
- Minyak secukupnya
Cara-cara:
- Satukan kesemua materi diatas dan berantakan rata.
- Kemudian masukkan air dan semrawut sehingga adunan sebati. Adunan mesti lah tidak terlampau cair dan tidak terlampau pekat. Kalau pekat boleh tambahkan air.
- Perapkan adunan sekejap lebih kurang 20 minit.
- Panaskan minyak. Gorengkan cucur sehingga keperangan dan masak dengan menggunakan api yang sederhana.
- Sedia untuk dihidang. Rangup diluar. Lembut di dalam.
Kredit: Cik Dayang Zulaikha
Baca juga:
- Cara Buat Cucur Jagung Untuk Minum Petang. Luar Rangup, Dalam Lembut!
Tips Buat Roti Goreng Sardin Yang ‘Rangup’, Kena Perah Sedikit Asam Limau
Tidak ada komentar:
Posting Komentar