Resipi Keladi Masak Lemak Cili Api ‘Orisinil’ Negeri Sembilan, Ada Petua Hilangkan Getah Keladi

keladi masak lemak cili api


Ada peminat keladi tak? Kalian wajib cuba resipi Keladi Masak Lemak Cili Api original dari Negeri Sembilan ini.


Sedapnya jikalau musuh dengan ikan masin, makan dengan ulam, petai dan jering muda. Pasti terangkat!


Kalau ada yang suka, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha ini.


RESIPI KELADI MASAK LEMAK CILI API


Bahan-materi:



  • Keladi

  • Cili api

  • Kunyit hidup

  • 1 biji setengah kelapa parut (perah ambil pati sahaja, tentukan kelapa renta)

  • Asam keping.


Cara-cara:



  1. Bersihkan, potong dan cuci keladi. Rendam dengan asam keping dan rebus saat itu juga. Bila dah empuk, tos dan ketepikan. Masa rebus, perahkan asam limau dan asam keping supaya getah keladi hilang.


  2. Tumbukkan cili api dan kunyit hidup. Kemudian masukkan dalam kuali bersama santan dan ikan bilis.

  3. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

  4. Kemudian boleh masukkan keladi dan asam keping. Masukkan garam secukup rasa.

  5. Pastikan sentiasa dikacau dalam beberapa minit.


  6. Siap, selamat mencuba!



Kredit: SuiSan Aliezsha


Baca juga: Cara Buat Ayam Masak Lemak Cili Api Stail Negeri Sembilan, Memang Padu!


Baca juga: Jom Buat Masak Lemak Cili Padi Perut Lembu Dan Rebung


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard