Sempat merasa Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi? Dicampur pula dengan ikan bilis dan tempoyak, makan dengan nasi putih panas boleh bertambah lauk dibuatnya!
Biasanya masak lemak ni tak campur tempoyak. Tapi, jika campur lagi sedap tau! Kuahnya pun pekat dari biasa.
Nak masak lemak cili api ni, boleh je guna santan kotak. Tapi kalau guna kelapa parut yang kita sendiri perah santannya lagi sedap!
Baca juga: Resipi Keladi Masak Lemak Cili Api ‘Asli’ Negeri Sembilan, Ada Petua Hilangkan Getah Keladi
Pisang muda ni boleh buat kerepek dan juga sayur. Tapi tak semua jenis pisang sesuai di masak buat lauk macam ni. Kalau ikut resepi ni hanya pisang kapas dan pisang emas je sesuai.
Pisang tu ikut korang nak guna banyak mana. Kalau lebih dari sesisir jangan lupa lebihkan juga kelapa. Biar betul-betul pekat kuah gulai masak lemak cili api kita. Jom follow resepi yang di kongsikan oleh SuiSan Aliezsha ni.
Resipi Pisang Muda Masak Lemak Cili Api
Bahan-materi:
- Pisang muda
- Garam
- Asam keping
- Cili api (ditumbuk)
- Kunyit hidup (ditumbuk)
- Tempoyak
- Asam keping
- Ikan bilis
- 1 biji kelapa parut
Cara mengolah masakan:
1. Pisang muda, basuh bersih-higienis mirip dibawah rendam dengan air garam dan asam keping. Guna pisang emas, ada pisang kapas lagi sedap.
2. Tumbuk cili api dan kunyit hidup. Sediakan tempoyak ikut suka letak banyak mana.
3. Perah ambil pati dari setengah kelapa parut.Pisang tu ikut korang banyak mana nak guna. Kalau lebih dari sesisir jangan lupa lebihkan kelapa. Biar benar-benarpekat kuah gulai korang.
4. Sediakan kuali dan masukkan santan, asam keping, cili api, ikan bilis & pisang.
5. Masak berantakan sehingga mendidih. Agak-agak pisang hampir lembut masukkan tempoyak.
6. Pastikn garam secukup rasa. Siap untuk dihidang.
Wah! Resepi simple tetapi menyengat ye. Patutlah resepi ni banyak like dan share. Sekali sekala makan sayur buah pisang macam ni pun trauma juga.
Lepas rindu masakan kampung. Korang boleh matchkan lauk ni dengan ikan goreng. Barulah letops!
Bahagian kulit pisang tu, buang hingga yang bergetah je. Ada sikit-sikit kulit pun takpe. Hiris nipis.
Supaya bahagia nak masak pisang tu nanti. Rupanya tak renyah mana pun nak masak lemak ni. Janji rajin je nak masak.
Selamat mencuba.
Sumber: SuiSan Aliezsha
Tidak ada komentar:
Posting Komentar