Tips Buat Roti Goreng Sardin Yang ‘Rangup’, Kena Perah Sedikit Asam Limau

roti goreng sardin


Roti putih kebiasaannya disantap bareng jem ataupun kaya, tetapi bantu-membantu banyak lagi resipi yang kita boleh buat dengan memakai roti ini. Misalnya anda boleh cuba Resipi Roti Goreng Sardin Rangup.


Sesuai ditawarkan untuk minum petang. Cara penyediannya juga gampang yang amat! Nak buat untuk sarapan pun sesuai juga, pasti habis licin dimakan anak-anak. Nak cuba? Ikut saja resipi yang dikongsi oleh Cahaya Kasih Firdausi di bawah ini.


Resipi Roti Goreng Sardin Rangup


Bahan-materi inti:



  • Sardin tin

  • Bawang merah

  • Cili padi

  • Gula sikit

  • Garam sikit

  • Serbuk perasa sedap maggie


Bahan-materi adunan tepung:



  • Tepung gandum

  • Sedikit garam

  • Air

  • Air limau

  • Serbuk kunyit


Cara-cara:



  1. Tuangkan sardin tin dalam mangkuk.

  2. Kemudian masukkan bawang merah dan cili padi yang sudah diiris serta masukkan juga bahan-materi lain.


  3. Hancurkan semua materi, gaul rata dan tumiskan dengan sedikit minyak sehingga masak dan bawang layu.

  4. Untuk tepung gorengan lazimsaja, boleh guna banyak sekali jenis tepung, hanya perahkan air limau sedikit sahaja untuk rangup serta sedikit garam. Nak bagi warna kuning, letak sedikit serbuk kunyit.


  5. Tepung yang telah disebatikan, selepas isi sardin di dalam roti, ketepikan roti dan letakkan tepung cair dan lipat dua untuk lekatkan roti agar tidak terbuka.


  6. Roti tak perlu dilenyek atau kukus. Hanya celup dalam tepung dan goreng dalam minyak yang sungguh-sungguhpanas.


  7. Siap! Jangan lupa untuk cuba di rumah, okay!

    roti goreng sardin



Kredit: Cahaya Kasih Firdausi


Baca juga:



Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard