Asyik makan roti lazimje, sesekali ubah citarasa best jugak makan tortilla wrap ni kan? Senang nak olah dan boleh bubuh macam-macam kat dalam tu. Mudah nak bawa bekal, bahagia ditawarkan.
Lagi-lagi yang tengah diet, selalunya mesti ada makanan macam ni dalam sajian. Tapi bila kita beli yang dah siap, boleh tahan mahal juga harga kulit tortilla ni.
Kaprikornus apa kata kita resepi tortilla wrap homemade yang gampang oleh Ana Mohd yang memakai 3 materi utama saja. Ikuti perkongsian ia selengkapnya di bawah ini.
Baca juga: Tular ‘Hack’ Cara Wrap Tortilla, Jom Cuba Resipi ini
CARA BUAT KULIT TORTILLA HOMEMADE
Siapa peminat tortilla kat sini? Boleh cuba buat kulit tortilla sendiri.
Boleh simpan lama jadi stok frozen juga tau. Bila nak makan defrost dan bakar sekejap je.
Memang gampang kerja. Jimat pun jimat. Ni aku buat untuk bekal sarapan pagi suami.
Mudah nak makan alasannya saya buat saiz comel-comel. Ini resepinya.
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar minyak masak @ minyak zaitun
- 3/4 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 3/4 cawan air panas
CARA-CARA
1. GAULKAN SEMUA BAHAN
Masuk je semua bahan dalam mangkuk, lalu gaul-gaulkan.
2. ULI
Bila adunan dah agak suam, terus uli jadi doh yang lembut.
3. REHATKAN
Kemudian tutup dengan kain berair dan biarkan kejap dalam 20 minit.
4. BENTUKKAN
Pastu boleh lingkaran-bulatkan kecil-kecil.
Kemudian canaikan / leperkan.
5. BAKAR
Lepas tu bolehlah bakar atas pan.
Kalau nak buat frozen, bakar sekejap je.
Kalau nak terus makan, bakar hingga jadi macam dalam gambar.
Waktu anggaran nak bakar tu lebih kurang 1 minit untuk both sides.
Ok siap. Mudah je kan. Dapat banyak pulak tu!
UNTUK INTI
Untuk inti ni bahwasanya boleh ikut selera masing-masing.
Saya hanya perap ayam dengan sos tiram / sos lada hitam dan grill.
Untuk sayuran saya letak salad, carrot, timun, tomato, bawang dan sos cili.
Kemudian boleh tambah mayonis / cheese / sos apa-apa ikut suka.
Tips:
- Pastikan sayur-sayur di tos hingga kering untuk elakkan cepat kedaluwarsa.
- Boleh juga isi ayam celup tepung / fillet ikan celup tepung.
RESEPI TORTILLA WRAP BERPERISA BAWANG PUTIH
Kalau teringin nak buat garlic tortilla, boleh olahkan sikit ikut cara yang sama. Mudah aje.
Caranya, 3 sudu besar minyak tu dipanaskan dan tumis 2 ulas bawang putih yang dicincng halus smpai naik amis (jaga api jangan hingga hangit).
Kemudian tutup api, biarkn sejuk dan baru campur dengan tepung dan bahan lain.
Lepas tu ikut step seterusnya macam di atas tadi. Siap!
Kredit: Ana Mohd
Tidak ada komentar:
Posting Komentar