Cara Buat Daging Bakar Macan Menangis & Sos Ala Thai

daging harimau menangis


Menu Daging Bakar Harimau Menangis antara salah satu menu yang disenangi ramai dan wajib cuba. Alang-alang Raya Haji bakal tiba tak lama lagi, kalian boleh cuba resipi ini nanti.


Cara-caranya gampang saja. Cicah pula dengan sos ala Thai, memang sedap sangat! Jom kita cuba buat nanti dengan menggunakan resipi hasil perkongsian oleh Lina Thomas di bawah.


Baca juga: Petua Defrost Daging Dengan Cepat, Sepantas 5 Minit Lauk Dah Lembut!


RESIPI DAGING HARIMAU MENANGIS & SOS ALA THAI


Bahan untuk Perapan Daging:



  • 500g (2 keping) daging (Ribeye) bahagian yang ada lemak

  • 4 ulas bawang putih ditumbuk lumat

  • 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk lumat

  • 1 sudu besar kecil garam

  • 4 sudu besar sos tiram

  • 3 sudu besar sos ikan

  • 3 sudu besar kicap anggun

  • 4 sudu besar brown sugar


Cara-cara buat Perapan Daging:



  1. Campur kesemua materi diatas kedalam daging dan perap.

  2. Kalau ikut tuan punya resepi, dia perap selama 4 hingga 5 jam namun ibu perap dari malam sebelumnya.

  3. Kemudian salai diatas Pan sahaja sehingga masak atau boleh bakar didalam panggangan. Paling gampang guna Periuk Pemanggang Ajaib je.

    daging harimau menangis



Bahan untuk membuat Sos Ala Thai:



  • 6 ulas bawang putih ditumbuk

  • 10 biji cili api ditumbuk

  • 3 sudu sos tiram

  • 2 sudu sos ikan nampla

  • 3 sudu brown sugar

  • 1 bawang merah hiris nipis

  • 2 biji cili api dihiris

  • 1 biji air perahan limau nipis atau lebih jikalau suka

  • Sedikit daun ketumbar dihiris halus


Cara-cara membuat Sos Ala Thai:



  1. Caranya mudah sahaja. Satukan kesemua bahan diatas dan sesuaiakan kesemua rasa dengan selera anda.

  2. Selamat mencuba.



Kredit: Lina Thomas


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard