Nasi Terjelantah? Wanita Ini Kongsi Petua ‘Repair’ Balik, Jangan Buang Terus!

Nasi terjelantah


Mesti ada satu hari tu korang pernah terkena nasi terjelantah (mentah & lembik).


Ini bakal mak mertua pun mesti pandang gerenti tak lulus untuk jadi menantu.


Tak apalah, asalkan tahu bagaimana nak atasi masalah tersebut.


Baca juga: 6 Cara Masak Nasi Supaya Lambat Basi & Tahan Sampai 2 Hari


Wanita ini yang dimengerti sudah berkongsi petua untuk ‘repair’ balik nasi mentah itu, Jadi, tak perlu terus buang tau.


Jom kita lihat perkongsian wanita ini dibawah.



Ade tak kat dalam ni yang pernah masak nasi terjelantah atau tak cukup air?


Masak nasi jelantah ini kadang-kdang ade banyak faktor. Bukan karena tak bakir masak nasi. Kadang alasannya adalah ni je.


1. Dah terbiasa masak nasi dalam portion yang sedikit datang-datang kena masak dalam portion yang banyak.


2. Lupa mukasukatan air


Caranya gampang saja:


1. Keluarkan semua nasi yang jelantah itu dan masuk ke dalam pengukus.


2. Jangan lupa masak air dalam pengukus dulu. Selepas itu kukus sahaja nasi mirip lazimkira-kira 10 minit.


3. Nak lebih busuk, korang boleh tambah daun pandan. Nasi jelantah tadi dapat diselamatkan plus mampu nasi yang gebu dan lembut.


Semoga berfaedah!




Sumber: Cik Pn Prop

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard