Laki-Laki Ini Kongsi Kiat Simpan Kuliner, Sure Tak Bahagia Busuk Punyalah

basi


Zaman sekarang ni, semua perkara kena berjimat hatta masakan sekalipun.


Masak time engah hari, alih-alih jikalau malam nak makan makanan yang serupa, tapi dah bau?


Tak pasal-pasal nak kena masak kuliner lain pula untuk makan malam.


Penyimpanan kuliner of course lah kena ada ilmu untuk tentukan lauk tak mudah basi dan masih boleh dimakan.




Baca Juga: Petua Bersihkan Minyak Masak Hitam, Jimat Tak Perlu Buang Jika Baru Sekali Guna




Menerusi perkongsian dari laki-laki ini, ada beberapa tips atau petua supaya kuliner tak bahagia busuk.


Video Penuh:



Perkongsian tersebut menerima tontonan lebih 43,000 ribu dari pengguna media umum dan menerima lebih dari 2,000 tanda suka.


Selain dari itu, antara cara paling senang nak pastikan makanan tahan lama pastinya simpan dalam peti ais.


Ini kiat ringkas sebelum buat penyimpanan dalam peti sejuk.


1. Panaskan kuliner sebelum disimpan. Tambah air pada kuah yang dah berkurangan.

2. Setelah makanan siap dipanaskan, tunggu sehingga dia suam dahulu. 3. 3. Biarkan sampai dia mencecah suhu bilik.

4. Jangan gunakan sudu atau senduk yang lembap untuk pindahkan ketimbang periuk ke bekas. Elakkan dibandingkan dengan terkena tangan juga.

5. Masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk. Apabila nak makan waktu sahur nanti, gres panaskan semula.


Semoga berfaedah gais!




Kredit: mysumber


 


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard