Wanita Ini Kongsi 4 Sajian Berpantang Frozen, Senang Kalau Nak Makan Baru Panaskan

menu berpantang


Waktu berpantang adalah waktu ibu berehat kerana perempuan terlalu kehilangan banyak darah ketika bersalin. Secara lazim, tempoh berpantang bagi wanita ialah 40 sampai 55 hari.


Dalam tempoh ini, setiap ibu dan wanita yang gres bersalin wajib mengikut amalan berpantang kerana takut memanggil mudarat.


Selain itu, masakan dan cara masakan pula harus dibentuk mengikut fatwa betul.


Baca juga: Bosan Dengan Menu Berpantang Yang Sama? Jom Cuba 5 Resipi spesial Ini!


Kaprikornus, untuk ibu dan bakal ibu yang mahu berpantang, kami sediakan beberapa resepi dari Nor Azizan untuk membuat lebih mudah kerja suami isteri.







Ya lah badan dan mental mesti penat kan abad tempoh berpantang ni? Senang je nanti. Masakan frozen tu boleh panaskan je. Jom baca sajian berpantang frozen ini!


1. Resipi Ikan Masak Asam


ikan masak asam


Bahan-Bahan:


Tomato diblend dengan air

Tomato diiris dadu

Garam

Gula

Bawang besar hiris-hiris dadu

Belacan jikalau suka (aku tak letak)

Asam jawa sikit bagi masam


Cara Penyediaan:


Campur semua materi, gaul sampaii sebati kemudian perasakan dengan garam dan gula untuk peroleh rasa masam- manis. Masin sikit. Adjust ikut selera masing-masing. Siap!


2. Resipi Ayam Stim Halia


ayam sytim halia


Bahan-Bahan:


Bawang putih dicincang

Halis hiris

Kicap anggun

Minyak bijan

Gula

Garam



Cara Penyediaan:


Gaul kesemua bahan dengan ayam. Perap selama satu jam, lalu sedia untuk masak cara stim. Siap!


3. Resipi Ayam Ungkep:





Bahan-Bahan:


Bawang putih

Bawang merah

Halia

Kunyit

Ketumbar

Jintan


Cara Penyediaan:


Kisar Semua Bahan Di Atas.

Kemudian masukkan ke dalam kuali. Masukkan juga ayam, garam dan serai yang telah diketuk.

Masukkan sedikit air.

Masak sehingga ayam empuk dan kering Siap!


4. Resipi Ayam Perap Madu:


Bahan-Bahan:


Bawang putih ditumbuk

Halia ditumbuk

Serai ditumbuk

Sos tiram

Kicap anggun

Madu

Garam

Lada kering / dikisar


Cara Penyediaan:


Gaul ayam dengan semua bahan di atas sehingga sebati.

Biarkan chiller dalam dua hingga tiga hari biar perapan menyerap pada ayam.

Kemudian, baru pindahkan ke kawasan beku.


Selamat mencuba!




Sumber: Nor Azizan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard