Ini 5 Idea Sajian Daging Wajib ‘Coba’ Hari Raya Aidiladha Nanti – Part 1

menu daging


Mesti pening kan nak buat menu daging apa bila hari Raya Aidiladha nantikan?


Nak pula dah bersahabat 2 tahun tak menyambut bersama keluarga untuk perayaan kedua ini.


Bagi yang tidak tahu hendak masak hidangan apa, min berikan 5 idea sajian berasaskan daging yang pastinya menggamit selera tetatmu yang datang berkunjung ke tempat tinggal pada Raya Haji nanti.




Idea 1: Gulai Daging Utara


Gulai Daging Utara


Bahan-materi:


250gram daging – dihiris

Kentang – belah 4

1/2 batang kayu elok

2 kuntum bunga lawang

2 kuntumbunga cengkih

1/2 biji bawang besar – dimayang

2 ulas bawang putih – dicincang

1 inci halia – dimayang

2 tangkai daun kari

1 sudu besar pes asam jawa

3 cawan air

Garam secukup rasa


Cara-cara mengolah masakan:



  1. Masukkan air sehingga 1/2 periuk dan letakkan periuk atas api sederhana besar.

  2. Masukkan daging dan halia yang sudah diketuk, Rebus sehingga empuk.

  3. Kemudian, masukkan kentang dan semoga masak sehingga empuk. Tutup api dan ketepikan.

  4. Masukkan minyak dalam kuali panas dan panas dengan api sederhana. Apabila sudah panas, tumiskan kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih sehingga bau.

  5. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang telah dimayang. Tumis sampai layu. Kemudian, masukkan daun kari dan biarkan selama 2 minit.

  6. Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sehingga kari masak.

  7. Masukkan daging, kentang, dam 1/2 cawan rebusan daging ke dalam periuk. Masukkan 1/4 cawan air kalau ingikan lebih banyak kuah.

  8. Apabila kuah telah mendidih, masukkan garam dan pes asam jawa secukup rasa. Siap untuk dihidang.




Idea 2: Nasi Daging Utara


Nasi Daging Utara


Bahan-materi:


2 cawan beras Basmathi, dicuci dan tus

2 1/2 cawan air rebusan daging atau air biasa

150g daging, dihiris nipis

1/2 cawan susu cair

1 1/2 sudu besar mentega

1 sudu besar serbuk sup

3 ulas bawang putih, dicincang halus

1/2 biji bawang besar, dicincang halus

2cm halia, dimayang halus

1 helai daun bay

1 helai dau pandan, disimpul

1 cawan stok ayam

1/2 batang kayu manis

2 kuntum bunga cengkih

1 kuntum bunga lawang

2 biji buah pelaga


Cara-cara mengolah masakan:



  1. Panaskan periuk atas api sederhana besar. Apabila telah panas, masukkan mentega.

  2.  Tumis kayu bagus, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, bawang besar, daun bay dan daun pandan sehingga amis.

  3.  Masukkan rempah sup dan tumis hingga pecah minyak.

  4.  Masukkan daging dan berantakan biar disalut sebati dengan rempah.

  5. Masak hingga daging mengecut.

  6. Masukkan air, susu cair dan stok ayam. Biar sehingga mendidih.

  7. Masukkan beras dan semrawut sebentar. Pastikan nasi dikacau sesekali semoga tidak berkerak.

  8. Apabila nasi sudah kering, kecilkan api dan masak nasi mirip biasa. Gemburkan nasi sehabis masak. Anda boleh hiaskan nasi dengan daun pudina, kismis atau gajus.




Idea 3: Daging Masak Asam


Daging Masak Asam


Bahan-bahan:


300g daging, direbus empuk

1 biji cili merah, dihiris

1 biji cili merah, dihiris

1/2 sudu besar pes asam jawa


Bahan untuk ditumbuk:


1/2 inci halia

1/4 inci kunyit

3 ulas bawang putih

3 biji bawang merah


Cara-cara penyediaannya:



  1. Panaskan minyak di dalam kuali atas api sederhana. Apabila telah panas, tumis materi tumbuk sehingga bau.

  2. Masukkan daging yang sudah siap direbus dan berantakan rata.

  3. Masukkan garam secukup rasa.

  4. Masukkan 1/2 cawan air rebusan daging. Jika ada atau 1/2 cawan air, Biar merenah sehingga daging empuk.

  5. Masukkan hirisan cili merah dan hijau.

  6. Masukkan asam jawa dan kacau rata.




Idea 4: Asam Pedas Daging


Asam Pedas Daging


Bahan-Bahan:


300g daging, dihiris nipis

1 batang serai, dititik

1/2 kuntum bunga kantan, dibelah dua

1 genggam daun kesom

1/2 sudu lada hitam

6 sudu besar cili kisar

1/2 sudu teh serbuk kunyit

1/2 sudu teh pes asam jawa

Garam dan gula secukup rasa

Air secukupnya


Bahan Kisar:


4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 inci halia

1/4 inci lengkuas


Baca juga: Cara Buat Asam Pedas Daging Daun Pudina


Cara-cara:



  1. Panaskan minyak di dalam periuk atas api sederhana besar. Apabila minyak telah panas, tumis serai dan materi kisar halus sampai busuk.

  2.  Masukkan serbuk kunyit dan semrawut rata.

  3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.

  4. Kecilkan api dan semrawut rata.

  5. Masukkan daging dan daun kesom. Kacau hingga daging mengecut.

  6. Masukkan air seperlunya dan agar mendidih. Masak sampai daging empuk.

  7. Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan agar mendidih.




Idea 5: Sup Daging Kelantan


Sup Daging Kelantan


Bahan-Bahan:


500g tulang dan daging

1 inci kulit kayu elok

2 kuntum bunga lawang

akar daun sup

garam

daun sup & daun bawang

bawang goreng


Bahan untuk ditumbuk:


4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia


Cara-cara mengolah makanan:



  1. Panaskan periuk atas api sederhana besar. Apabila periuk sudah panas, masukkan materi tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang dan akar daun sup. Tumis sehingga menjadi anyir.

  2. Kemudian, masukkan air sehingga 3/4 periuk dan masukkan daging.

  3. Kecilkan api, dan agar daging dan tulang merebus sehingga empuk serta kuah memekat.

  4. Apabila kuah sup sudah memekat, perasa dengan garam dan lada hitam secukup rasa.

  5. Padamkan api dan tuang sup ke dalam mangkuk. Hias dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard