Sekarang demam isu durian kan? Haa, eloklah buat stok tempoyak. Senang kalau nak masak patin tempoyak, sambal udang tempoyak atau apa-apa masakan yang berasaskan tempoyak.
Tempoyak ni sesungguhnya masam, tetapi ada lebih suka rasa durian yang tak masam. Durian yang dipakai untuk menciptakan tempoyak juga biasanya guna durian murah atau yang isi tak sedap dikonsumsi tetapi bukan yang berulat atau dah berkulat.
Kalau kalian suka tempoyak yang tak masam, boleh ikut cara menciptakan tempoyak di bawah serta petua semoga tak berkulat dan tahan usang.
Baca juga: Resepi Praktis Ikan Patin Masak Tempoyak Asli Dari Temerloh, Memang Power!
CARA BUAT TEMPOYAK TAK MASAM, TAHAN LAMA & TAK BERKULAT
Bahan-materi:
- Durian
- Garam
Cara-cara:
- Asingkan durian dengan bijinya. Yang ini tempoyak masam tau. Kalau tak nak masam, selepas asingkan biji dengan isi terus simpan dalam bekas dan letak dalam peti sejuk.
- Masukkan di dalam penapis.
- Toskan dan biarkan 2 malam. Letak di luar peti ais.
- Masukkan garam seperlunya jangan terlalu masin. Gaul rata.
- Akhir sekali simpan dalam balang. Boleh letak penuh karena gas ia dah keluar. Sebelum tutup bekas, tabur sedikit gula.
Boleh simpan dalam peti ais atau kat luar. Selamat mencuba!
Sumber: Sunbulat Suri
Tidak ada komentar:
Posting Komentar