Resipi Mi Kicap Sedap Yang Amat. Lagi Padu Jika Ada Ayam Goreng Perap

resipi mi kicap


Bila tekak tak teringin nak makan nasi, apa kata jom cuba Resipi Mi Kicap ini.


Sekali sekala tukar selera tak salah kan? Cara menjadikannya sangat gampang dan tidak menggunakan bahan rumit.


Kalau ada yang nak cuba, boleh ikut resipi hasil perkongsian oleh Puan Shamsila Abd Rahim di bawah.


Resipi Mi Kicap Praktis & Sedap


Bahan-materi:



  • Yee mee

  • Bawang putih tumbuk/cincang

  • Lada sulah

  • Sos tiram

  • Minyak bijan

  • Kicap pekat

  • Tepung jagung

  • Sayur sawi pak choy

  • Carrot


Cara-cara:



  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih yang sudah dicincang.


  2. Masukkan sos tiram.


  3. Seterusnya masukkan kicap pekat dan disusuli dengan kicap lemak bagus.


  4. Tuangkan sedikit minyak bijan.


  5. Tuangkan air seperlunya.


  6. Untuk pekatkan kuah, masukkan air bancuhan tepung jagung.


  7. Masukkan juga serbuk lada sulah.


  8. Kacau rata sehingga kuah sedikit pekat seperti dalam gambar.


  9. Untuk ayam goreng, ayam diperap terlebih dahulu dengan sos tiram, kicap dan lada sulah.


  10. Kemudian baru digoreng sehingga masak.


  11. Gaul rata kuah kita tadi bareng yee mee yang telah direbus. Hidangkan juga bareng sayur sawi dan carrot yang sudah dicelur dalam air panas selama beberapa minit. Ayam goreng jangan lupa.



Siap, gampang je kan? Selamat mencuba!



Kredit: Shamsila Abd Rahim


Baca juga: Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard