Siapa yang gagal setiap kali buat kek batik? Kek batik jadi keras dan sukar untuk digigit. Niatnya nak buat untuk anak, namun terpaksa dibuang. Ibu-ibu jangan risau, boleh cuba resipi kek batik model lembut dan kenyal hasil perkongsian oleh Mawar Wilsa ini.
Anak-anak dijamin akak suka alasannya lembut kalau digigit! Pasti laku keras bila buat. Bahan-bahan dan cara menjadikannya juga tidak susah mana. Kalau dah cerdik buat, boleh buat untuk niaga pula.
CARA BUAT KEK BATIK VERSI LEMBUT & CHEWY
Bahan-materi:
- 700 gm biskut marie
- 250 gm buttercup
- 1 tin susu pekat (500 gm)
- ½ cawan serbuk koko + 1 tin susu air panas untuk melarutkan serbuk koko
- 2 cawan vico @ milo
- 3 biji telur (dipukul sedikit)
- Sedikit esen vanilla
Cara-cara menjadikannya:
- Masukkan buter, susu, vico/milo dan serbuk koko yang sudah dilarutkan ke dalam kuali. Kacau sehingga semua materi sebati.
- Kemudian masukkan telur dan semrawut laju-laju untuk elakkan adunan berketul.
- Titikkan esen vanilla, kacau sehingga adunan nyaris pekat.
- Masukkan biskut marie dan gaulkan adunan dengan api perlahan sehingga semua biskut marie bersalut dengan adunan coklat. Kacau perlahan supaya biskut tak pecah.
- Bila seluruhnya dah bersalut coklat, masukkan ke dalam loyang yang sudah dialas plastik. (guna loyang persegi saiz 9 inci)
- Tekan dan padatkan. Biarkan sejuk dahulu baru letakkan dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau yang tajam.
Kek batik versi lembut dan chewy ni memang sangat cocok untuk bawah umur. Ibu-ibu bolehlah cuba buat nanti ya! Selamat mencuba.
Kredit: Mawar Wilsa
Baca juga: Resipi Kek Batik Horlick Cheese, Rasa Memang Sedap & Tak Muak
Tidak ada komentar:
Posting Komentar