Cara Buat Singgang Daging Sedap & Lazat, Raya Haji Nanti Boleh Cuba Masak!

singgang daging


Hari Raya Korban bakal datang tidak lama lagi. Pasti ramai yang sudah mula mencari resipi daging untuk dimasak nanti kan? Haa, resipi singgang daging ni wajib kalian cuba.


Hidangan ini populer di Kelantan dan Terengganu. Pasti ramai yang tak pernah merasa sajian.


Boleh simpan siap-siap resipi ini, nanti bolehlah masak untuk seisi keluaga. Gandingkan dengan telur dadar, ulam dan budu pasti memikat selera!


Baca juga: Petua Paling Mudah Nak Lembutkan Daging, Hanya Perlu Letak ‘Satu Bahan’ Ini


RESIPI SINGGANG DAGING SEDAP & LAZAT


Bahan-bahan:



  • Daging

  • Bawang putih

  • Bawang merah

  • Lengkuas

  • Belacan

  • Cili api

  • Serai yang dititik

  • Asam keping

  • Daging


Cara-cara:



  1. Ketuk semua materi-materi apalagi dulu. Hiris nipis daging.


  2. Masukkan air sehingga menddih. Kemudian baru masukkan semua materi kecuali asam keping.


  3. Bila bahan tadi dah masak atau air dah mendidih, baru masukkan daging.

    singgang daging


  4. Tunggu daging separuh masak, masukkan pula asam keping.


  5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula (atau guna gula melaka).


  6. Renehkan daging sehingga empuk. Siap untuk disantap.

    singgang daging



Nampak sedap kan hindangan daging singgang ni? Anda semua boleh cuba masak nanti ya. Selamat mencuba!


Kredit: Shareena Nana


Baca juga: Cara Buat Daging Bakar Harimau Menangis & Sos Ala Thai


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard