Resipi Puding Biskut Marie ‘Kurang Anggun’, Sedap Makan Sejuk-Sejuk!

puding biskut marie


Cuaca panas sekarang sedapnya bila mampu makan sesuatu yang menyejukkan tekak seperti Puding Biskut Marie ini.


Siapa yang tak terlalu suka elok, boleh cuba buat nanti. Bukan saja mudah, pencuci mulut ini juga sangat sedap. Jom cuba!


Cara Buat Puding Biskut Marie Kurang Manis



Bahan-bahan:



  • Loyang saiz 8 inci


Bahan lapisan pertama (coklat):



  • 12g agar-biar tali

  • 4 cawan air (1 cawan air = 250ml)

  • 1 cawan dairy whipping cream ( kalau takde gantikan dengan susu cair)

  • 1 sudu makan butter. Tak kesah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh.

  • 7 sudu makan serbuk koko

  • 1 sudu makan serbuk nescafe

  • 5 sudu makan milo

  • Secubit garam

  • 1/2 cawan dark chocolate

  • 3/4 cawan gula (190 gram gula)


Cara-cara lapisan kedua (putih):



  • 6 gram semoga agar tali

  • 2 cawan air

  • 1 cawan susu cair

  • 1/4 cawan gula (80 gram gula)

  • 1 sudu kecil esen vanila


Cara-cara buat lapisan pertama (coklat):



  1. Masukkan 4 cawan air + 12g biar-biar tali yang sudah dibasuh. Biarkan mendidih sehingga terlerai agar-semoga tali tadi.


  2. Kemudian baru masukkan 3/4 cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.

  3. Bila dah larut masukkan 5 sudu makan milo + 1 sudu makan serbuk nescafe. Kacau sebati.


  4. Bila dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.

  5. Selepas itu masukkan 1 cawan dairy whipping cream (jikalau takde gantikan dengan susu cair). Kacau hingga separuh sebati.

  6. Masukkan 1 sudu makan butter.

  7. Gaul sebati agar sehinga jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila dah sebati biarkan beliau mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.


  8. Bila dah mendidih, masukkan 1/2 cawan dark chocolate. Kacau atas api perlahan. Dah sebati, terus matikan api.



  9. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit gres tuang atas loyang.


  10. Tuang atas loyang dahulu adunan tadi hingga tak nampak base loyang, lalu baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.


  11. Masukkan dalam peti 2 minit sahaja, lalu sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.


  12. Ada 2 lapis sahaja lapisan biskut marie. Biarkan dalam peti sementara buat lapisan putih.


Cara-cara buat lapisan kedua (putih):



  1. Letakkan 2 cawan air + 6 gram supaya supaya tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih sehingga terlerai agar-biar tali tadi, baru masukkan 1/4 gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.

  2. Kacau sebati & biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil essen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit gres tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.


  3. Cucuk-cucuk dengan garpu dahulu supaya lapisan melekat dan tak terpisah jika potong.


  4. Tuang rendah dan perlahan lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.


  5. Regangkan dari loyang dan terbalikkan atas board.


  6. Selamat mencuba!



Kredit: Muhammad Ali


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard