Ibu-ibu niscaya buntu nak masak apa jika bawah umur demam dan tak sihat tubuh kan? Selalunya bila demam, sesuai makan kuliner yang lembut seperti Bubur Ayam Chinese Style ini.
Pasti ramai dah lazimbuat bubur nasi kan, tetapi apa salahnya jikalau cuba masak bubur versi ini pula. Sekali sekala tukar selera. Dijamin bawah umur akan jadi berselera bila makan bubur. Maklumlah jika demam, tekak akan jadi sakit untuk menelan kuliner yang keras.
Baca juga: Pakar Kongsi Petua Kurangkan Batuk Yang Berlarutan, Boleh Cuba Kala ‘Musim Demam’ Ni
CARA BUAT BUBUR AYAM CHINESE STYLE
Bahan-materi:
- Beras atau nasi (Dalam 1 pot besar)
- Isi ayam
- Halia 2 ibu jari
- Carrot sebatang
- Sesame oil
- Lada sulah
- Garam
- Serbuk perasa
- Bawang putih
Cara-cara:
- Kisar nasi untuk hancurkan nasi tu. Masak nasi macam biasa. Masak dengan air yang banyak sampai jadi bubur.
- Masukkan isi ayam atau ayam cincang ramli.
- Kemudian masukkan halia yang dipotong halus.
- Seterusnya masukkan carrot yang diiris dadu. Kacau rata semua materi.
- Bila dah nyaris masak, boleh masukkan sedikit sesame oil dan lada sulah. Kalau budak nak makan, kurangkan lada sulah. Boleh tambah lada sulah kemudian dalam mangkuk kalau suka lada sulah.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
- Tutup api dan siap.
- Hidangkan bersama garnishing goreng garlic sama ada hancur atau slice.
- Cara goreng garlic biar elok macam dalam gambar tu, panaskan minyak, masukkan garlic jika minyak dah panas. Kacau selalu. Bila beliau dah mula keperangan, boleh tutup api. Warna beliau lembut saja tau bukan macam dalam gambar.
- Kemudian alihkan dalam mangkuk bareng minyak ia. Garlic akan jadi lebih perang alasannya proses masak belum berhenti.
- Hidang bareng daun bawang potong mirip dibawah.
Nampak sedap kan? Ibu-ibu bolehlah cuba buat nanti bila ada anak-anak demam. Pasti mereka berselera!
Kredit: Chuya Shams
Tidak ada komentar:
Posting Komentar