Resipi Diy Stok Rempah Sup, Jimat Masa, Gampang & Tahan Lama

stok rempah sup


Min tahu harus ramai peminat hidangan yang ada sup ini kan? Nak pula bila nak ‘prepare’ mi atau bihun yang dicelur ataupun makan bareng nasi.


Kebanyakan wanita yang melakukan pekerjaan atau suri rumah ingin jimatkan kala ketika memasak.


Jadi, kekangan abad untuk memasak kadangkala mengakibatkan sajian ini bukan sajian utama opsi kerana consume banyak abad untuk mereneh.


Baca juga: Rahsia Sup Tulang Lagi Sedap, Kena Tumis Batang Saderi & Lobak Merah Yang Dikisar


Kaprikornus, min akan kongsikan cara buat stok rempah sup dan tahan lama supaya korang mampu jimatkan era untuk mengolah masakan pelbagai hidangan.


DIY Stok Rempah Sup





Bahan-bahan:


1 biji bawang besar – diiris kecil

3 ulas bawang putih – dipotong kecil

2 inci halia – dipotong kecil

3 kuntum bunga lawang

3 biji buah pelaga

1 batang kulit kayu manis

1 sudu teh lada hitam

1 sudu teh bunga cengkih

2 sudu besar jintan cantik

2 sudu besar jintan putih


Cara-cara penyediaannya:


1. Mula-mula masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu cantik pula perlu diketuk terlebuh dulu untuk memudahkan korang mengisar.


2. Kemudian, masukkan semua bahan dalam blender, tambahkan air dan kisar sehingga halus. Jika suka, boleh letakkan sedikit minyak.


3. Tuang bahan yang sudah dikisar ke dalam bekas bertutup dan simpan ke dalam peti sejuk. Boleh juga masukkan ke dalam bekas kiub ais untuk dijadikan pes berbentuk kiub.


4. Untuk memakai masukkan rempah sup yang telah DIY tadi dalam anggap 1 atau 2 sudu besar ke dalam sup secukup rasa.







Semoga berguna dan selamat mencuba!




Kredit resipi: Mas Lieyana

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard