Wanita Ini Kongsi Resipi Shawarma Homemade, Buat Banyak Terus & Boleh Makan Banyak Kali

shawarma


Sekarang ini sedang booming di laman media umum berkenaan masakan yang berasal dari Timur Tengah iaitu shawarma. Apa yang menariknya, semua kedai makanan yang memasarkan sajian ini memang ‘laris keras’ hingga beratur panjang! Kesudahannya, ada yang tak sempat untuk merasa keenakan shawarma yang diperkata ramai ini.


Ramai yang menduga penyediaannya agak susah. Sebenarnya tak juga, hanya beliau menggunakan pelbagai rempah ratus dan perlu diperap semalaman untuk menerima rasa yang orisinil. Kalau anda nak tahu cara-caranya, ikuti resepi shawarman homemade yang lengkap ini.


Baca juga: Tak Perlu Beratur Panjang, Senang Je Nak Buat Sendiri ‘Kunafa’ Viral Tu


Resepi Roti Laffa (nipis, tak macam roti pita)


Bahan-bahan:



  • 1 setengah cawan air suam*

  • 1 sudu kecil gula*

  • 1 sudu besar yis kering (macam mauri pan)*

  • 3 cawan tepung gandum apa-apa jenama pun

  • 2 sudu teh garam

  • 1-2 sudu besar minyak zaitun


Cara-cara buat Roti Laffa:



  1. Campurkan semua materi bertanda (*), gaul rata dan biarkan sampai berbuih.

  2. Dalam mangkuk lain campurkan tepung gandum dan garam.

  3. Bila adunan yis dah berbuih, campurkan dalam tepung dan uli dalam 5 minit.

  4. Masukkan 1-2 sudu besar minyak zaitun dan teruskan menguli sampai adunan lembut macam baldu dan tidak menempel di tangan.

  5. Biarkan hingga kembang 2 kali ganda. Tumbuk.

  6. Bahagikan 8. Buat lingkaran.

  7. Panaskan grill pan.

  8. Canai nipis dan letak dalam grill pan. Sapu bahagian atas dengan sikit minyak zaitun. Bila dah mula gelembung-gelembung, boleh terbalikkan.

  9. Masak dalam 30 ketika – 1 minit.

  10. Angkat, letak dalam bekas suam.


Resepi Daging Shawarma


Bahan-bahan kisar:



  • 3 ulas bawang putih

  • 1 sudu kecil bunga cengkih

  • 1 sudu kecil garam

  • 1 sudu kecil jintan anggun

  • 1 sudu kecil “all spice”

  • 1/2 sudu kecil serbuk cardamom

  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

  • 1/2 sudu kecil oregano / thyme

  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala

  • 1/2 sudu kecil lada hitam

  • 1/4 sudu kecil serbuk halia

  • 1/4 sudu kecil serbuk cili


Bahan-materi lain:




  • 1/4 cawan jus lemon segar



  • 1/4 cawan cuka putih



  • 1/4 cawan minyak zaitun



Cara-cara buat daging shawarma:



  1. Kisar semua materi-materi kisar dalam pengisar kering.

  2. Campurkan serbuk yang telah diblend dengan bahan-materi lain.

  3. Sapukan ramuan ini pada 1 kilogram daging dan biarkan semalaman. Saya guna daging bahagian “culotte”. Boleh juga gunakan steak ribeye, flank steak atau skirt steak.

  4. Atau gantikan dengan thigh ayam yang dah dibuang tulang. Kalau pembatasan makanan , dada ayam pun boleh.

  5. Esoknya boleh nyahbekukan.

  6. Panaskan grill pan. Grill daging sampai separuh masak. Keluarkan. Rehatkan. Hiris nipis. Panaskan grill sekali lagi dan grill daging hiris sampai cara masak yang digemari.


Resepi Sos Tahini


Bahan-bahan:



  • 2 sudu teh pes tahini

  • 3 ulas bawang putih

  • 1/2 cawan lemon jus

  • 1 sudu teh garam


Cara-cara:



  1. Kisar semua bahan sehingga halus.


Resepi Sos Toum


Bahan-bahan:



  • 7 ulas bawang putih

  • 1 putih telur

  • 2/3 cawan minyak sayur

  • 1 camca besar jus lemon

  • Garam sedikit


Cara-cara:



  1. Blend dulu putih telur dengan bawang putih yang sudah dikupas dan dihiris. Bila bawang putih sudah halus, sambil terus memblend, masukkan minyak dengan pedoman tetap perlahan-lahan. Adunan akan memekat. Teruskan anutan minyak sampai adunan agak kental. Sos toum ni lebih kental dari mayonis.

  2. Akhir sekali, masukkan garam dan jus lemon. Blend sampai sebati.



Letakkan semua materi secukupnya di atas Roti Laffa.


shawarma


Balut dengan kemas dan sedia untuk disajikan. Selamat mencuba!


shawarma


Kredit: Ummu Ashraf


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard