Ekspresi Dominan ‘Doyan’ Dah Tiba, Cuba 5 Resepi Durian Yang Simple Ini

resepi durian


Musim durian dah tiba komer! Hari ini min nak kongsikan beberapa resepi yang korang boleh cuba.


Bagi penggemar raja buah ini, harus kadang kala buntu karena banyak sangat lebihan durian dan jemu nak buat tempoyak je kan?


Jom kita scroll beberapa idea untuk dibuat.




1. Aiskrim Durian



Bahan-bahan:


1/2 cawan Durian

1 – 2 Sudu besar Susu Pekat

250 ml Krim Putar

1/2 sudu kecil Ovalette

1/2 sudu kecil Esen Vanila

Pewarna Makanan (Kuning)


Cara-cara:


1. Kisarkan durian sehingga hancur. Masukkan susu dan kisar lagi.

2. Pukul krim putar (whipping cream) sehingga sedikit kembang.

3. Masukkan durian yang dikisar tadi, ovalette, esen vanila dan sedikit pewarna kuning dan pukul lagi sehingga adunan menjadi gebu.

4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang bertutup dan bekukan.


Nota: Tak perlu kisar durian terlalu hancur jika nak ada rasa ketulan isi durian.




2. Cucur Durian



Bahan-bahan:


1 cawan tepung gandum

3/4 cawan air

1 sudu kecil garam

3 ulas durian



Cara-cara:


1. Tepung, garam dan air kacau hingga licin. Pastikan tepung tak terlalu cair dan tak terlalu keras. Celup ulasan durian masuk dalam tepung.

2. Gorengkan sampai jadi keperangan.




3. Pulut Durian



Bahan-bahan:


0-15 ulas durian.Kami guna D24

3 cawan beras pulut bukan tepung beras pulut ya

3 cawan air kosong

2 cawan santan pekat

2 ketul gula melaka kerek

1 helai daun pandan

Garam gula seperlunya


Cara-cara:


1. Rendam beras pulut 1-2 jam untuk melembutkannya. Cara tanak pulut ini pula, masukkan 3 cawan beras pulut tadi, 3 cawan air, sedikit garam dalam anggaran 1/2 sudu teh. Jika guna periuk biasa, buka api kecil dan masukkan semua materi dan masak dengan api kecil. Tutup periuk. Setelah nyaris masak gres dikacau sedikit. Jika anda tanak pulut dengan rice cooker, selepas butang COOK menjadi WARM, berantakan pulut sekejap dan tekan sekali lagi butang COOK dan biarkan ianya masak sepenuhnya. Ketepikan pulut.

2. Tambahkan 2 cawan santan pekat bersama 1 1/2 cawan air. Simpulkan sehelai daun pandan dan letak sedikit garam dalam budget 1/2 sudu teh untuk melemakkan kuah santan dalam pulut durian kita nanti. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan tutup api.

3. Parut gula melaka dengan pemarut untuk peroleh hasil yang elok. Untuk menghidang pulut bagi elakkan dari melekat, alaskan plastik pembungkus nasi ke dalam bekas dan barulah dimasukkan pulut.

4. Barulah tak menyusahkan kita sewaktu cuci nanti.

5. Masukkan satu dua ulas durian, pulut sebanyak yang diminati, gula melaka parut dan tambah kuah santan tadi.




4. Kuih Bingka Durian



Bahan-bahan:


3 biji telur

1 cawan santan pekat

2 1/4 cawan air

2 cawan tepung gandum

3/4 cawan gula

1/2 sudu kecil garam

2 sudu besar mentega

1 1/2 cawan isi durian

pewarna kuning

sedikit bijan


Cara-cara:


1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9×9 inci dengan mentega. Ketepikan.

2. Satukan materi-materi diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk sampai semua bersatu.

3. Masukkan isi durian dalam adunan dan gaul rata. Blend seluruhnya. 4. Tuangkan dalam bekas dan gaul sebati.

5. Tuang dalam loyang yang sudah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau sampai masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah periode pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja semoga permukaannya garing.

6. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan disajikan.

Tips:


Nota: Sebelum tuang adunan dalam loyang/teladan, pastikan pola/loyang di lenser dengan butter dan panaskan apalagi dahulu dalam 3 minit. Kemudian tuang adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak. Boleh guna guna pola bahulu pecah 8 utk adunan di atas dan dapat dalam 4 keping kuih.




5. Durian Crepe Simple



Bahan untuk kulit:


Empat sudu besar tepung gandum

Empat sudu besar tepung ubi

Dua sudu besar tepung jagung

Dua sudu besar tepung kastard

Satu biji telur ayam gred A/B ( bila gred c/d guna dua biji)

Satu cawan susu segar/susu kotak kecil 250ml

Tiga sudu besar air

Dua sudu besar minyak masak

Garam

Pewarna


Cara buat:


1. Gaulkn semua materi diatas. Kemudian, tapis kerna tak nak kasi nampk ketul-ketul.

2. Pakai kuali yang non stick atau kuali yang tidak menempel.


Bahan untuk inti crepe


Bahan A: Whipping cream non dairy – puat hingga kembang dan berkilat.


Bahan B:


Satu cawan susu segar

Satu sudu besar tepung kastard

Satu sudu besar gula (bila suka cantik sila tambah )

Isi durian (saya guna isi tiga biji durian.Tiga biji tau, bukan 3 ulas


1. Masak materi B durian crepe di atas hingga agak pekat.

2. Dah siap, tutup api dan biarkan sejukkan seketika.


Penyediaan Durian Crepe:


1. Atas kulit durian crepe tadi, pipingkan dulu whipping cream non dairy yang sudah kita putar.

2. Kemudian gres letak isi durian.

3. Piping sekali lagi whipping cream atas isi durian sebelum lipat.

4. Step tamat, simpan dalam peti ais. Berdasarkan pengalaman, durian crepe tahan usang lebih kurang dalam dua bulan bila simpan pada bahagian sejuk beku. Cara nak buat durian crepe mudah je kan. Selamat mencuba semua.




Baca Juga: Musim Durian Datang Lagi, Jom Cuba Petua Hilangkan Bau Durian & Kurangkan Panas Badan!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard