Ada ikan siakap namun tak tahu nak masak apa? Bosan juga asyik masak ikan siakap 3 rasa kan. Jom cuba masak Ikan Siakap Masak Asam Jawa ala Thai ni pula.
Sekali cuba niscaya akan jatuh cinta sebab rasa dia sedap sungguh! Perkongsian resipi di bawah telah dikongsi oleh Puan Suhana Mohd Khalid.
Menurutnya, sajian tersebut pertama kali dicuba dikala di Langkawi. Bila balik rumah, sampai teringat-ingat karena terlampau sedap. Jom kita sama-sama cuba buat nanti ya!
Baca juga: Resipi Ikan Siakap Stim Limau Yang Lembut & Wangi, Nak Lagi Sedap Kena Lebihkan ‘1 Bahan’ Ini
RESIPI IKAN SIAKAP MASAK ASAM JAWA ALA THAI
Bahan-materi tumis:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
- Sos tiram
- Sos tomato
- Gula melaka
- Tomato
- Air asam jawa seperlunya
- Gula
- Garam
- Serbuk perasa
Cara-cara menjadikannya:
- Lumurkan kunyit, garam dan tepung jagung pada ikan. Goreng sehingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan sementara menciptakan kuahnya.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi.
- Tambah sos tiram, sos tomato, gula melaka dan tomato.
- Masukkan juga air asam jawa seperlunya.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Sedia untuk dicurahkan ke atas ikan.
Mudah je kan caranya? Nanti kita cuba masak sama-sama ya. Confirm suami dan belum dewasa suka! Selamat mencuba.
Kredit: Suhana Mohd Khalid
Tidak ada komentar:
Posting Komentar