Guna 5 Bahan Je Nak Buat ‘Ayam Teriyaki’, Lauk Paling Cepat Siap!

ayam teriyaki


Pasti ramai ibu-ibu yang dah biasa berdiri permulaan pagi untuk siapkan bekal anak ke sekolah ataupun bekal ke pejabat. Kalau dah ketandusan idea nak masak menu apa, boleh cuba masak ayam teriyaki ni pula.


Resipi perkongsian oleh Siti Hazneza ini merupakan masakan yang berasal dibandingkan dengan Jepun. Cara penyediaannya bukan sahaja cepat dan gampang, rasa dia juga sungguh sedap!


Kalau ada yang nak cuba buat, ikut saja resipi di bawah ini. Selamat mencuba!


RESIPI AYAM TERIYAKI JEPUN


Bahan-bahan sos teriyaki:



  • Halia kisar 2 sudu makan

  • Madu 2 sudu makan (boleh guna gula perang bila mahu)

  • 2 sudu makan kicap cair

  • 4 sudu makan kicap lemak bagus (kalau guna kicap pekat hitam cukup 2 sudu)

  • Garam secukup rasa (bila perlu)


Cara-cara:



  1. Ambil ayam setengah ekor, gunting jadi sepuluh ketul comel-comel agar cepat masak dan masak sekata.

  2. Satukan semua materi-bahan sos teriyaki dan gaul sebati. Lumur pada ayam.

    ayam teriyaki


  3. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan ayam dengan perapan, tambah cendawan dan bawang Holand jikalau mahu. Tutup periuk dan biarkan hingga masak atas api sederhana.

    ayam teriyaki


  4. Siap. Jika mahu kuah lebih pekat, boleh tambah bancuhan air dan tepung jagung.


  5. Boleh buat bekal bekal untuk anak atau ke tempat kerja.



Kredit: Siti Hazneza Abdul Hamid


Baca juga: Cara Buat Ayam Goreng Kunyit Sedap, Sama Macam Dekat Kedai Thai


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard