Kenapa Kedai Makanan Glamor Suka Sajikan Makanan Yang Sikit Atas Pinggan?

restoran mewah


Pernah tak terfikir bila ke kedai makanan glamor, kenapa kuantiti masakan yang disajikan nampak sedikit di atas pinggan yang besar?


Mesti korang rasa macam tak berbaloi nak makan kan? Ataupun itulah kali terakhir korang akan jejak kaki ke kedai makanan glamor.


Untuk postingan kali ini, min akan terangkan kenapa restoran glamor menyajikan makanan dalam kuantiti yang sedikit dan hiaskannya mirip seni.


Baca juga: Cara Buat Beef Wellington Versi Mudah & Halal


Korang mungkin terkejut dengan fakta di bawah.


1. Setiap sajian mengandungi bahan yang mahal dan sulit didapati



Hidangan dengan bahan berkualiti ialah kasus umumboleh jumpa di kedai makanan glamor.


Satu paun daging lembu Wagyu boleh berharga RM800 dan sekilogram kaviar berharga kira-kira RM43,000.


Bayangkan mencipta sajian sarat tambah truffle putih Itali (kira-kira RM32,000 setiap kg). Harganya boleh menjadi lebih tinggi!


2. Hidangan nampak lebih berkelas



Selalunya menu yang lebih kecil akan gampang untuk digayakan dan nampak lebih elegan.


Pelanggan akan lebih gampang menikmati kerana sudah nampak elok di mata dan akan memberi impak terhadap perspektif rasa di lisan.


3. Dapat merasai semua hidangan tanpa perlu risaukan perut



Restoran glamor kebiasaanya menyuguhkan 3 sajian – pembuka selera, sajian utama dan pencuci ekspresi.


Namun bagi sajian mewah, set masakan boleh mencecah terhadap 12 hidangan.


12 hidangan itu yaitu;



  • Fingers food

  • Pembuka selera

  • Sup

  • Salad

  • Ikan

  • Hidangan utama

  • Pencuci ekspresi

  • Hidangan utama kedua

  • Keju

  • Pencuci ekspresi kedua

  • Minuman/pastri


Disebabkan itulah kedai makanan glamor mengurangkan jumlah kuliner dalam satu hidangan supaya konsumen mampu merasai kesemua jenis menu tanpa perlu kosongkan perut.


4. Setiap menu adalah hasil seni seseorang chef



Terdapat satu masakan di Perancis yang dipannggil Gargoillou, iaitu sejenis hidangan dengan 16 sayur-sayuran yang berbeza, dimasak pula secara berasingan.


Pinggan akan disusun sebagai karya seni dan berbagi pelanggan kesengsem hati untuk lebih menikmati hidangan tersebut.


5. Beri lebih kesan premium dan berkualiti untuk sesuatu menu



Menjadi sebahagian daripada event langsung ialah sesuatu yang boleh banggakan diri sendiri.


Siapa je yang tak kisah nak habiskan duit akrab kuliner asalkan hati dan perut puas?


Jadi, tak peliklah jika korang ada jalan masuk ke daerah dan kuliner glamor menenteng emosi yang sama, terutamanya bila hidangan itu mengandungi sejumlah kecil bahan yang dianggap berkualiti.




Korang ada pengalaman makan di restoran glamor? Jom kongsi di ruangan komen!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard