Dah usang tak jejak kaki ke pasar malam semenjak pandemik dua tahun kemudian. Min pun dah usang craving nak makan ayam madu bakar.
Tapi nak jejak kaki ke pasar malam leceh pula nak bersesak dengan orang ramai kan.
Jadi min nak kongsikan resipi ayam madu bakar yang mungkin korang dah rindu nak beli di pasar malam. Jom buat
Resipi Ayam Madu Bakar Ala Pasar Malam
Bahan-bahan:
Serbuk cili Babas
Garam
Gula atau madu (bagi yang kemampuan boleh guna madu)
Ajinomoto (kalau mahu)
Cara-cara penyediaannya:
1. Campurkan kesemua materi bersama sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan pes.
2. Gaul ayam bareng pes yang dibentuk tadi.
3. Kemudian, bakar separa masak celupkan semula dalam perapan tadi untuk ayam kelihatan berkilat dan tidak kering.
Senang je kan? Budak-budak pun mesti bertambah nak makan.
Semoga berfaedah!
Sumber: Nurul Alieya
Baca juga: Cara Buat Ayam Percik Pasar Malam, Bersalut Kuah Merah Pekat & Lazat!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar