Modal Hanya Rm5, Resipi Roti Gebu ‘Simple’ Dan Jimat Duit

roti


Bajet nak buat roti hanya RM5, dan boleh dapat 9 ban roti sekaligus. Jimat tak jimat?


Baca perkongsian resipi oleh Azlina Ina di bawah ini.


Bahan-materi menciptakan pelembut doh:


1. Tepung gandum – 2 sudu besar

2. Secawan air



Cara-cara menciptakan doh:


1. Campurkan kedua-dua materi sehingga rata dan tapis.

2. Kemudian, masak sehingga menjadi likat dan siap.


Baca juga: Cara Buat Roti Diet Homemade Hanya 70 Kcal Sekeping, Mudah Dibuat, Lembut & Sedap




Bahan-materi membuat yis:


1. Yis

2. 1/2 cawan air suam

3. 2 sudu besar gula


Cara-cara menciptakan yis:


1. Tuangkan air suam ke dalam yis.

2. Kemudian, masukkan gula dan tutup kesemua bahan yang sudah diaduk selama 10-15 minit.



Bahan-materi adunan roti:


1. 1kg tepung

2. Sebiji telur

3. 3 sudu besar majerin atau butter

4. 3 sudu besar pelembut doh

5. Sedikit garam halus

6. 4 sudu besar susu tepung (bila suka)

7. 1/2 sudu besar baking powder (bila tiada tidak mengapa)

8. 5 sudu besar gula


Cara-cara menciptakan adunan roti:


1. Gaulkan kesemua materi sehingga menjadi seperti serbuk roti.

2. Kemudian, masukkan 1/2 cawan yis yang berbuih tadi.

3. Selepas itu, uli sikit-sikit.

4. Masukkan air sejuk ke dalam adunan bertahap dan uli sehingga rasa doh lembik sedikit.




5. Tabur sedikit tepung untuk memastikan adunan tidak melekit di tangan.

6. Uli doh sehingga doh licin dalam 10 minit.

7. Selepas itu, tutup adunan doh tu dengan tuala lembab untuk membuatkan dia kembang.





8. kemudian, tumbuk dok tadi untuk buang angin dalam doh.

9. Uli dan letakkan minyak pada tangan dan bekas untuk bahagia bentukkan doh.

10. Letakkan doh dalam bekas untuk dimasukkan dalam oven dan panaskan panggangan 100 darjah selama 30 minit.

11. Pastikan doh telah kembang betul sebelum masukkan ke dalam panggangan.






12. Kemudian, sapukan majerin atau butter pada bahagian atas doh dan bakar dalam oven suhu 150 darjah selama 45 minit api atas bawah, bergantung jenis panggangan anda.

13. Jika roti sudah berwarna perang, maka dia sudh masak dan sapukan majerin atau butter untuk kilatkan dia dan siap.


Selamat mencuba!




Sumber: Azlina Ina 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard