Nak Tahu Makanan Zaman Mat Kilau? Ini 7 Makanan Tradisional Melayu Yang Semakin Hilang

mat kilau


Baru sahaja 4 hari tayangan di pawagam, filem Mat Kilau dah mencecah kutipan sebanyak RMM11 Juta. Min kagum betul!


Dengan perkembangan modern ini, cerita usaha jagoan Melayu dapat diangkat dan generasi baru mampu mengenali pula ‘jagoan-hero’ sebenar di Tanah Melayu.


Bagi yang telah menonton filem ini, pasti terfikir orang zaman dulu punya masakan ketika British datang menjajah kan?


Baca juga: Cara Membuat Kuih Lepat Labu, Makanan Tradisi Orang Kita


Untuk pengetahuan korang, zaman Melayu lama dapatkan bahan asas kuliner mereka di sekitarmereka sahaja. Apa sahaja flora atau haiwan, akan dijadikan kuliner harian mereka.


Sebab itulah, orang Melayu dahulu-dahulu akan tanam pelbagai tanaman mirip padi, jagung, pisang, ubi keledek, kacang tanah, cili, serai dan banyak lagi.


Jom kita tengok antara kuliner tradisional Melayu yang makin ditelan zaman ini.


1. Lempeng Kelapa



Lempeng menjadi makanan penduduk Melayu sebuah tika dahulu. Ia merupakan kudapan yang boleh dikonsumsi semasa sarapan pagi atau minum petang.


2. Ubi Rebus



Ketika zaman penjajahan Jepun dahulu, makanan ruji utama masyarakat Melayu yakni ubi rebus kerana susah mendapatkan beras untuk disantap.


Ubi direbus dan disantap begitu sahaja atau turut dicicah dengan kelapa parut. Malah, ia turut disantap bersama kopi panas.


3. Tapai



Air tapai rasanya anggun dan boleh diminum, malah beliau juga turut dijadikan selaku ubat tradisional.


Terdapat pantang larang semasa hendak menciptakan tapai. Seseorang itu tidak boleh mengkonsumsi sirih atau mendekatkan dengan benda yang berwarna merah semasa tapai ini sedang dikemas.


Jika melanggar pantang, maka tapai tersebut akan bertukar warna menjadi merah dan rasanya pula tidak sedap.


Ketika membungkus, orang tersebut tidak boleh menyantap benda – benda masam kerana tapai juga akan berubah menjadi masam.


Tapai yang telah masak perlu dihabiskan dalam tempoh 2 hari kerana rasanya akan menjadi kian anggun. Ia boleh disantap bersama cendol, atau dicampurkan dengan santan kelapa serta sedikit ais.


4. Botok-botok



Botok- botok ialah makanan tradisi masyarakat Johor. Ia seakan telur pindang yang hanya boleh disediakan oleh generasi lama di Johor sahaja bagi menerima hasil yang terbaik.


Hidangan ini dibungkus memakai daun pisang dan apabila dibuka anda akan melihat beberapa belahan ikan yang diselaputi dengan banyak rempah ratus.


Ikan yang sering dipakai untuk sajian ini yakni ikan tenggiri atau ikan merah.


5. Rendang Pucuk Ubi



Rendang Pucuk Ubi ini merupakan salah satu hidangan yang berasal dari Negeri Sembilan. Ia menggunakan daun – daun kayu serta pucuk ubi yang dimasak kering sehingga daun bertukar menjadi kering dan gelap sebelum disajikan.


Makanan ini juga telah semakin susah dijumpai melainkan di Negeri Sembilan. Namun, tidak ramai yang menjadikannya kerana proses penyediaannya mengambil kala yang agak usang.


6. Kerabu Kaduk



Kerabu kaduk adalah sangat popular di kelompok masyarakat Melayu. Ia menggunakan pucuk daun kaduk yang lembut serta diaduk dengan materi – bahan lain mirip cili, udang kering, kelapa dan sebagainya.


Biasanya dia sungguh popular menjelang bulan Ramadhan dan dibilang agak sulit dijumpai lagi pada masa sekarang. Namun, ia boleh dijumpai di kawasan perkampungan kecil di pantai timur.


7. Ikan Bakar Tanah Liat



Adalah agak mustahil untuk melihat ikan dibakar menggunakan tanah liat pada kala sekarang. Namun, makanan ini masih dipraktikkan oleh masyarakat Melayu di negeri Perlis.


Penduduk Perlis memakai tanah sawah atau tanah yang diambil dari telaga untuk membalut ikan.


Setelah dibalut, ikan tersebut akan dibakar atas dan bawah sepertimana membakar kuih bahulu secara tradisional. Tanah yang membalut ikan akan merekah bagi pertanda ikan tersebut telah masak dan boleh dikonsumsi.




Makanan tradisi masyarakat Melayu masih diteruskan hingga ke hari ini kerana usul terhadapnya masih tinggi.


Malah, dia sememangnya mesti diteruskan supaya generasi akan tiba mampu mengenali serta menikmati menu dari zaman nenek moyang yang kian hilang.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard