Mesti pening kan nak buat menu daging apa bila hari Raya Aidiladha nantikan?
Nak pula dah bersahabat 2 tahun tak menyambut bersama keluarga untuk perayaan kedua ini.
Bagi yang tidak tahu hendak masak hidangan apa, min berikan 5 idea sajian berasaskan daging yang pastinya menggamit selera tetatmu yang datang berkunjung ke tempat tinggal pada Raya Haji nanti.
Idea 1: Gulai Daging Utara
Bahan-materi:
250gram daging – dihiris
Kentang – belah 4
1/2 batang kayu elok
2 kuntum bunga lawang
2 kuntumbunga cengkih
1/2 biji bawang besar – dimayang
2 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dimayang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar pes asam jawa
3 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara mengolah masakan:
- Masukkan air sehingga 1/2 periuk dan letakkan periuk atas api sederhana besar.
- Masukkan daging dan halia yang sudah diketuk, Rebus sehingga empuk.
- Kemudian, masukkan kentang dan semoga masak sehingga empuk. Tutup api dan ketepikan.
- Masukkan minyak dalam kuali panas dan panas dengan api sederhana. Apabila sudah panas, tumiskan kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih sehingga bau.
- Masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang telah dimayang. Tumis sampai layu. Kemudian, masukkan daun kari dan biarkan selama 2 minit.
- Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sehingga kari masak.
- Masukkan daging, kentang, dam 1/2 cawan rebusan daging ke dalam periuk. Masukkan 1/4 cawan air kalau ingikan lebih banyak kuah.
- Apabila kuah telah mendidih, masukkan garam dan pes asam jawa secukup rasa. Siap untuk dihidang.
Idea 2: Nasi Daging Utara
Bahan-materi:
2 cawan beras Basmathi, dicuci dan tus
2 1/2 cawan air rebusan daging atau air biasa
150g daging, dihiris nipis
1/2 cawan susu cair
1 1/2 sudu besar mentega
1 sudu besar serbuk sup
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 biji bawang besar, dicincang halus
2cm halia, dimayang halus
1 helai daun bay
1 helai dau pandan, disimpul
1 cawan stok ayam
1/2 batang kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Cara-cara mengolah masakan:
- Panaskan periuk atas api sederhana besar. Apabila telah panas, masukkan mentega.
- Tumis kayu bagus, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, bawang besar, daun bay dan daun pandan sehingga amis.
- Masukkan rempah sup dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan berantakan biar disalut sebati dengan rempah.
- Masak hingga daging mengecut.
- Masukkan air, susu cair dan stok ayam. Biar sehingga mendidih.
- Masukkan beras dan semrawut sebentar. Pastikan nasi dikacau sesekali semoga tidak berkerak.
- Apabila nasi sudah kering, kecilkan api dan masak nasi mirip biasa. Gemburkan nasi sehabis masak. Anda boleh hiaskan nasi dengan daun pudina, kismis atau gajus.
Idea 3: Daging Masak Asam
Bahan-bahan:
300g daging, direbus empuk
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1/2 sudu besar pes asam jawa
Bahan untuk ditumbuk:
1/2 inci halia
1/4 inci kunyit
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Cara-cara penyediaannya:
- Panaskan minyak di dalam kuali atas api sederhana. Apabila telah panas, tumis materi tumbuk sehingga bau.
- Masukkan daging yang sudah siap direbus dan berantakan rata.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan 1/2 cawan air rebusan daging. Jika ada atau 1/2 cawan air, Biar merenah sehingga daging empuk.
- Masukkan hirisan cili merah dan hijau.
- Masukkan asam jawa dan kacau rata.
Idea 4: Asam Pedas Daging
Bahan-Bahan:
300g daging, dihiris nipis
1 batang serai, dititik
1/2 kuntum bunga kantan, dibelah dua
1 genggam daun kesom
1/2 sudu lada hitam
6 sudu besar cili kisar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan Kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/4 inci lengkuas
Baca juga: Cara Buat Asam Pedas Daging Daun Pudina
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk atas api sederhana besar. Apabila minyak telah panas, tumis serai dan materi kisar halus sampai busuk.
- Masukkan serbuk kunyit dan semrawut rata.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.
- Kecilkan api dan semrawut rata.
- Masukkan daging dan daun kesom. Kacau hingga daging mengecut.
- Masukkan air seperlunya dan agar mendidih. Masak sampai daging empuk.
- Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan agar mendidih.
Idea 5: Sup Daging Kelantan
Bahan-Bahan:
500g tulang dan daging
1 inci kulit kayu elok
2 kuntum bunga lawang
akar daun sup
garam
daun sup & daun bawang
bawang goreng
Bahan untuk ditumbuk:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara mengolah makanan:
- Panaskan periuk atas api sederhana besar. Apabila periuk sudah panas, masukkan materi tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang dan akar daun sup. Tumis sehingga menjadi anyir.
- Kemudian, masukkan air sehingga 3/4 periuk dan masukkan daging.
- Kecilkan api, dan agar daging dan tulang merebus sehingga empuk serta kuah memekat.
- Apabila kuah sup sudah memekat, perasa dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
- Padamkan api dan tuang sup ke dalam mangkuk. Hias dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar