Cara Buat Kari Udang Yang Simple, Serius Makan Bertambah!

kari udang


Sesiapa yang tak tau nak masak apa dengan udang, boleh lah cuba.


Selalunya kari udang akan dipadankan bareng kentang dan sayur bendi, tetapi boleh juga kalau nak letak bahan lain ikut citarasa masing-masing.



Bahan-Bahan:


Udang 1 atau 2kg

Bawang merah 5 biji – dikisar

Bawang putih 4biji – dikisar

Halia 1/2 inci – dikisar

2/3 sudu cili boh

Daun kari

Santan 1/2 biji atau 1/2 kotak

1 sudu asam jawa paste adabi

Serbuk Kari ikan 1 paket kecik bancuh dengan air

Gula garam serbuk perasa secukup rasa


Bahan-materi (Optional):


Ubi kentang

Bendi

Kacang panjang

Lobak merah



Cara-cara untuk mengolah makanan:


1. Tumis kesemua bahan yang telah dikisar bersama daun kari sehingga amis.

2. Kemudian masukkan cili boh.

3. Serbuk kari tumis sehingga pecah minyak. Letak air sedikit jikalau pekat sungguh.

4. Masukkan asam jawa.

5.. Masukkan udang sehingga berubah warna. Selepas itu boleh masukkan santan.

6. Perisakan gula garam secukup rasa.


Nota: Udang jangan direbus terlalu usang kerana nanti udang akan menjadi keras dan tidak enak.




Kredit resepi: Husna Ralfaet

Baca juga: Tips Simpan Udang Supaya Tahan Lama & Kekal Segar, Isi Pun Tak Lembik & Lembut


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard