Jagung Liat & Kecut? Ini 7 ‘Rahsia’ Rebus Sedap Yang Penjual Selalu Pakai

jagung


Pernah tak terfikir, macam mana orang yang berniaga tu rebus jagung elok, gebu, sedap je walaupun jagung tu dah sejuk?


Ingatkan rebus jagung ni simple je. Jerang air, bubuh jagung dan tunggu sampai masak. Tapi mesti ramai antara kita yang pernah jadi macam ni kalau rebus jagung dekat rumah kan?


Sebenarnya ada beberapa cara rebus jagung dan tips yang boleh kita praktikkan biar alhasil empuk, sedap dan tak keras meskipun dah sejuk.


Baca juga: Cara Buat Jagung Cawan Lemak Manis Ala Pasar Malam Tanpa Kukus


Ini 7 Petua Rebus Jagung Korang Kena Tahu



1. Pilih Jagung Segar


Mula-mula sekali abad nak membeli jagung, kenalah pilih jagung yang anggun. Sedikit tips untuk menentukan jagung yakni berdasarkan kelembapan dari daun dan batang jagung tersebut.


Daun jagung dengan kualiti baik umumnya mempunyai daun yang berwarna kehijauan, segar dan tidak kering manakala warna batang bawahnya juga kelihatan segar dan tidak berwarna coklat tua.


Jagung segar yang dah dibeli jangan biarkan diluar karena dia akan kehilangan kemanisan semulajadi jagung. Kalau belum nak masak lagi, terus simpan di peti sejuk.


2. Rebus sekali dengan kulit


Sebelum merebus, selalunya kita buangkan kulitnya dulu kan? Tapi tahukah anda, jika nak peroleh hasil rebusan jagung yang segar dan tak gampang mengecut, jangan tanggalkan semua atau botakkan jagung tu tau!


Sebaliknya, kerat hujung dan pangkal jagung dan hanya buang kulit yang bau tanah saja. Tinggalkan sedikit kulit yang muda untuk melindungi isi jagung tersebut. Hasilnya jagung jadi lebih empuk dan lemak!


3. Cara rebus jagung supaya empuk



Cara rebus jagung ni mungkin ada banyak versinya. Yang paling gampang, masukkan ke dalam periuk dan isikan air lebih kurang separas dengan jagung.


Kemudian biarkan air mendidih dan barulah masukkan jagung. Bila air mendidih semula, kecilkan api dapur dan rebus dalam keadaan reneh (simmering) sekitar 5-10 minit sudah mencukupi.


4. Jangan letak garam terlalu permulaan


Jangan tambah garam semasa terlalu permulaan semasa merebus jagung alasannya ia akan menimbulkan isi jagung menjadi keras, liat dan kecut jikalau dah sejuk. Seeloknya lepas jagung dah masak nanti baru taburkan sedikit garam halus.


5. Tambah sedikit gula


Semasa rebus jagung, boleh juga tambah sedikit gula dalam air rebusan jagung untuk rasa yang lebih anggun.


6. Elak rebus jagung terlalu lama


Ramai yang leka masa rebus jagung sebab beliau takkan hangus. Tapi elakkan rebus jagung terlalu lama tau. Bila air rebusan dah nampak kuning, terus matikan api. Jika rebus jagung terlalu usang akan mengakibatkan jagung mengecut dan tak rangup.


7. Sapukan butter selepas masak


Selepas jagung masak, bolehlah sapukan butter dan taburkan sedikit garam atau sedikit serbuk lada putih. Barulah rasanya bertambah lemak dan wangi pun amis! Ni lah senantiasa cara rebus jagung orang jual di pasar malam tu.




Ok gampang je kan? Siapa suka jagung rebus lain kali bolehlah cuba rebus sendiri di rumah. Lepas tu cuba ikut kiat yang disenaraikan ni. Insha Allah jagung rebus lebih empuk dan sedap.


Semoga berguna!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard