Cara Siang Udang Lipan, Baru Puas Makan Mampu Isi Seketul-Seketul

udang lipan


Buat penggemar udang lipan atau juga dimengerti dengan nama udang ketak pasti teruja untuk mengenali cara untuk menerima isi udang yang sempurna untuk disantap.


Kebiasanya udang lipan ini, min akan buat lauk masak lemak cili api.


Tapi jika digoreng, memang kita akan berdepan dengan dilema isinya yang menempel dikulit.


Jadi, isi udang itu mesti mampu makan sikit saja. Kadang macam rugi pun alasannya keenakan rasa udang lipan ini terletak pada isinya yang manis.


Tapi jangan gundah, perkongsian dari pengguna media umum ini ada cara nak peroleh isi udang seketul-seketul tu.


Jom kita scroll.


Cara Siang Udang Lipan





Langkah 1: Gunting bahagian sisi kiri dan kanan udang lipan seperti di dalam gambar. Ini bertujuan untuk membuat lebih mudah isi dikeluarkan untuk proses seterusnya nanti.





Langkah 2: Bersihkan udang seperti ini.





Langkah 3: Rendam di dalam ketulan ais selama 2 jam.





Langkah 4: Kopek kulit udang lipan dan asingkan.





Langkah 5: Macam inilah rupa isi udang yang sudah dikopek kulitnya. Memang puas makan dapat isi seketul-seketul macam ini.





Semoga bermanfaat!




Sumber: Fauziah Gee Mard

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard