Cara Buat Jajangmyeon Guna Mi Secepatnya Ala Bujang Style, Jimat & Kenyang

Jajangmyeon


Bagi peminat k-drama, pastinya korang terliur menyaksikan adegan makan mirip jajangmyeon yang sering dipaparkan di pada umumnya babak dalam drama bikinan mereka.


Antara yang selalu dilihat adalah kuliner-kuliner seperti tteokbokki, kimchi, dan banyak lagi.


Tidak dinafikan setiap kali menyaksikan mereka makan, muncul rasa mengidam dan ingin cuba makanan-makanan yang mereka makan.


Baca juga: Tak Perlu Ke Korea, Ini Dia Resipi Bibimbap Nasi Campur Korea Yang Praktis & Sedap


Tapi, sekarang dah tak sulit lagi kerana terdapat banyak kedai makanan masakan Korea yang ada di Malaysia.


Selain itu, kuliner secepatnya juga turut dijual di pasar raya, namun korang hendaklah menentukan sama ada dia halal atau tidak.


Bagi menikmati kuliner Korea tanpa was-was, korang juga boleh melakukannya sendiri di rumah.


Berikut merupakan resipi jajangmyeon yang sudah dikongsi oleh Syaf Kun dengan hanya menggunakan mi segera.


Resipi Jajangmyeon Guna Mi Segera





Bahan-bahan:


4-5 ekor udang yang telah dibersihkan

1 bungkus mi segera, nak guna mi dia sahaja

2-3 inci lobak merah diiris dadu

2-3 inci lobak putih dipotong dadu

1-2 ulas bawang putih

2-3 sudu besar sos hoisin

1-2 sudu besar air tepung jagung

1-2 sudu besar kicap elok

Gula secukupnya


Cara-cara menjadikannya:


1. Tumis bawang putih sehingga naik amis.





2. Masukkan kicap elok, lobak putih dan lobak merah, masak sekejap.





3. Masukkan sos housin (biasanya dijual di pasaraya dalam botol beling), gula dan air tepung jagung sikit untuk bagi pekat.





4. Kemudian, masukkan udang dan angkat bila masak.





5. Rebus mi segera, perencah tak perlu.


6. Tuang kuah jjangmyeon di atas mi Maggie tadi dan gaulkan sekata. Siap!






Mudah sahaja kan? Rasanya masin, masam bagus-manis sikit. Memang sedap. Selamat mencuba!




Sumber: Syaf Kun

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard