Resipi Sandwich Premium Macam Hotel, Barulah Puas Suami & Anak Nak Makan

sandwich premium


Kalau dahulu mak-mak kita buat sandwich memakai inti sardin atau telur untuk sarapan pagi atau waktu pergi berkelah pun dah rasa premium dah karena air tangan mereka.


Tetapi kini menu sandwic telah berada pada tahap lain. Ia sudah masuk dalam senarai sajian di kebanyakan hotel, kedai makanan fine dining, kafetaria bahkan sudah ada restoran khusus yang menghidang pelbagai opsi sandwic.


Selain dari itu telah ramai juga pebisnis dalam talian yang memasarkan sajian sandwic ‘kayangan’ dan menerima sambutan ramai konsumen yang berpuas hati membeli.


Baca juga: Cara Buat Sandwich Sushi Guna Roti, Sesuai Untuk Yang Diet Nasi


Apa kata kita belajar buat sendiri sandwic macam di hotel yang memakai bahan-materi premium dan sudah tentu saja dijamin memiliki kegunaan.


Sesuai untuk dijadikan snek bekalan ke kawasan kerja atau belum dewasa ke sekolah. Barulah mereka berselera makan sandwic kayangan mama sediakan.


Puan Zurina Zulkefli berkongsi cara-caranya membuat sandwich di Facebook ia.


Suami minta aku buatkan sandwich untuk bekal minum petangnya di kawasan kerja. Saya jika buat sandwich, aku akan buat betul² macam makan di restoran atau hotel.


Sandwich tebal, banyak inti, membuat kenyang dan tak muak. Saya ambil periode 20 minit untuk siapkan bekal.


Saya kongsikan resepi di setiap gambar ya untuk ibu² mencuba sempena sesi sekolah bermula. Boleh buat bekal untuk bawah umur tercinta.


Resipi Sandwich Premium





Bahan-bahannya:



  • 4 keping roti MIL (Wholemeal Bread). Panggang roti di atas kuali untuk mendapat permukaan yang rangup. Jangan panggang terlalu usang karena kita tak nak roti sandwich liat. Sapu sendikit marjerin pada setiap cuilan roti.

  • 2 keping lof daging ayam. Goreng di atas kuali sehingga masak.

  • 6 hirisan timun jepun. Timun sehabis dihiris, mesti dilap kan agar timun tidak lembap. Taburkan secubit lada hitam dan garam ke atas timun.

  • 6 hirisan lobak merah. Kemudian hiris lagi memnjang bentuk jejari. Campurkan satu sudu besar mayonis dan gaul sebati.

  • 2 helai daun salad. Basuh dan keringkan.

  • 1 keping keju

  • Sos bijan panggang.


Cara-cara penyediaannya:


1. Letakkan penggalan roti yang pertama. Kemudian lipat helaian daun salad.





2. Letakkan satu serpihan lof daging ayam.





3. Kemudian tutup dengan pecahan roti yang kedua. Sapukan marjerin.





4. Letakkan satu cuilan keju.





5. Letakkan lobak merah yang digaul mayonis. Kemudian tutup lagi dengan bagian roti yang ketiga.





6. Susun hirisan timun jepun.





7. Letak belahan lof daging ayam yang kedua di atas hirisan timun.





8. Letak sedikit sos bijan panggang. Kemudian tutup dengan penggalan roti yang ke empat (terakhir).





Siap sandwich 3 tingkat.


Tip potong sandwich nampak elok





Potong sandwich memakai pisau potong roti. Wajib guna yang ini jika nak kepingan sandwich yang elok.


Teknik memangkas, pisau harus senget ke hadapan, InsyaAllah menjadi.




Sumber: Zurina Zulkefli

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard