Doktor Beri Amaran Bahaya Guna Minyak Masak Banyak Kali, Ini 5 Risiko Penyakit

minyak masak


Kalau tanya kaum ibu ini harus ramai yang guna balik minyak masak terpakai.


Namun hakikatnya, ramai yang tahu, tindakan sebegini bekerjsama amat membahayakan kesihatan seisi rumah korang. Alamak!




Baca Juga: 5 Jenis Lauk Kukus Mudah & Jimat Minyak yang Korang Boleh Cuba




Menerusi perkongsian Dr. Samhan di media umum, minyak masak yang digunakan beberapa kali boleh memanggil risiko mirip:



  • Atherosclerosis (salur darah tersumbat akibat jadi keras & tebal)

  • Penyakit hati

  • Penyakit jantung

  • Alzheimer

  • Parkinson

  • Barah


Uish bahayanya!



Bukan itu sahaja, Dr. Samhan juga menerangkan, semasa mengoreng, minyak masak telah melepaskan sisa toksi yang diundang aldehydes yang tertinggal dalam minyak.


Makanan yang digoreng menggunakan minyak terpakai akan menyerap kembalik toksik ini.


Makara, jikalau ingin memakai minyak masak terpakai, bergotong-royong masih lagi boleh jikalau korang ikut hikmah di bawah:









Sumber: Twitter Dr. Samhan


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard