Cara Betul Simpan Daging Korban, Tahan Lama & Abadi Segar

daging korban


Banyak dapat daging korban, kemudian masuk je dalam freezer untuk tahan lama. Eh salah tu!


Masuk dalam freezer dah betul tapi caranya yang salah. Mak-mak atau akan-akak kena baca tip min nak kongsikan ini agar daging yang ada simpan tahan usang dan tetap segar di dalam freezer.


Baca juga: Tak Boleh Simpan Daging Korban Lebih 3 Hari? Ini Penjelasan Agamawan


Dengan tip ini bukan hanya daging korban yang korang perolehi tahan lama, malah kesejukan daging masih boleh dikekalkan walaupun beliau telah disimpan usang dalam freezer. Ini cara-cara yang boleh disertai.


1. Asingkan Daging





Asingkan daging ikut bahagian. Misalnya tulang, daging batang pinang, tulang, bahagian dalaman (perut, hati, limpa, paru) dan daging cincang.


Apabila ingin membuat sup, anda cuma keluarkan bekas berisi tulang sahaja, yang lain-lain infinit di dalam freezer.


2. Jangan Terus Cuci Daging Korban


Jika dicuci guna air paip, kuman-basil boleh masuk dan tinggal di dalam daging. Itu akan merosakan kualiti daging. Mencuci hanya dibentuk bila daging berkenaan hendak dimasak.


3. Jangan Simpan Semua Daging Dalam Satu Bekas





Jika mampu daging banyak, jangan simpan daging keseluruhan 2-4 kg di dalam freezer. Cara yang betul yakni dengan memangkas daging berskala lebih kecil, kemudian simpan di dalam plastik-plastik berskala 1/2 kg atau 1 kg.


Jika hendak masak, ambil satu plastik yang kecil sahaja, biarkan yang lain tetap beku di dalam freezer. InsyaAllah daging dalam kondisi beku dapat disimpan lebih 1 tahun.


4. Jangan Terus Simpan Dalam Freezer


Sebelum disimpan di freezer, simpan daging terlebih dahulu di dalam peti ais ruang lazimselama 4-5 jam. Setelah daging itu sejuk, baru dimasukkan ke dalam peti sejuk beku/freezer.



5. Jangan Defrost Daging Guna Air Panas


Jika hendak mengolah masakan daging beku, jangan mencairkan daging yang beku menggunakan air panas.


Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di bawah air paip suhu normal (dalam kondisi daging masih terbungkus rapat dalam plastik).


Setelah daging kembali empuk, buka plastik, cuci daging hingga bersih, toskan, dan daging sedia untuk diolah.



6. Simpan Daging Dengan Bahan Perapan





Menyimpan daging yang siap dengan materi perapan boleh mengakibatkan daging tahan lebih lama berbanding daging mentah. Bahan perapan paling gampang yakni dengan cara mengaulkan daging dengan garam, gula, bawang dan kunyit.


Ia kerana materi perapan bersifat antibakteria dan biro pengawet pada masakan. Secata tidak pribadi ia menjimat abad memasak. Setelah dikeluarkan dari freezer anda boleh terus masak tanpa perlu menawarkan materi perapan lagi.


Tips Tambahan


Jangan memakai plastik warna hitam kerana plastik warna hitam itu yakni hasil recycle. Ia mengandungi karsinogen yang mampu mengaktifkan sel kanser. Gunalah sarung plastik putih atau plastik lutsinar yang ada seal.


Semoga bermanfaat.




Sumber: Art Of Butchery Inovasi Evolusi



Baca juga: Ini 5 Idea Menu Daging Wajib ‘Coba’ Hari Raya Aidiladha Nanti – Part 1


Baca juga: Ini 5 Idea Menu Daging Wajib ‘Coba’ Hari Raya Aidiladha Nanti – Part 2


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard