Cara Buat ‘Ginger Beef’ Macam Di Kedai Makanan Cina Muslim, Bahagia & Guna Materi Gampang!

ginger beef


Kalau pergi Restoran Cina Muslim, harus wajib order sajian Ginger Beef ini. Siapa penggemar kuliner cina niscaya pernah cuba kan?


Harga pun boleh tahan mahal untuk satu sajian kecil. Nak lagi puas, apa kata kita cuba buat sendiri dengan memakai resipi yang dikongsi oleh Wan Luqman di bawah.


Baca juga: Rahsia Masak Daging Goreng Kunyit Yang Sedap, Tetap Lembut & Berjus Walaupun Bukan Batang Pinang!


Resipi Ginger Beef Ala Restoran Cina Muslim


1. Buat sisi empat tepat dahulu, lepas tu hiris nipis mengiring macam abang kachak kita ni potong.


ginger beef


2. Kemudian perap daging dengan kicap cair, lada sulah, halia cincang, gula, garam, minyak masak dan minyak bijan serta tepung jagung. (bahan agak-agak mengikut kuantiti daging)



3. Gaul rata dan rehatkan saat itu juga.


ginger beef


4. Sediakan bahan untuk kuah. Air bancuhan tepung jagung, air bancuhan sos tiram (5 sb sos tiram campur dengan 6 sb air), hirisan halia, bawang merah dan daun bawang.



5. Sebelum mula menggoreng, biarkan kuali panas berasap baru letakkan minyak. Kemudian alihkan minyak dan lewati sedikit saja. Ini bermaksud untuk mengelakkan daging tu melekat di kuali.



6. Masukkan daging dan goreng. Jangan goreng usang sampai garing.



7. Angkat dan rehatkan seketika.



8. Kemudian masukkan bawang, halia dan daun bawang.



9. Seterusnya masukkan daging.


ginger beef


10. Masukkan pula air bancuhan sos tiram tadi.



11. Secubit blackpepper.



12.Masukkan daun bawang, gaul rata. Tengok kuah ia, jikalau tak pekat gres tambah air bancuhan tepung jagung tadi. Kalau dah pekat, tak perlu tambah.



13. Gaul sekejap dengan api besar lengan berkuasa dan siap!


ginger beef


Hasilnya, nampak sedap kan?


ginger beef


Sumber: Wan Luqman


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard